Παρουσία εκκλησιαστικών και πολιτικών Αρχών, ακαδημαϊκών και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε στις 7 Αυγούστου η εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ασσυρίων στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου για μια ακόμη φορά έγινε σαφές πώς στις αρχές του 20ού αιώνα οι Οθωμανοί Τούρκοι πραγματοποίησαν τρεις Γενοκτονίες: των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
Κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση, όπου παρέστησαν πολλοί Έλληνες της Αυστραλίας, ήταν η δρ Αναχίτ Χοσρόεβα, ασσυριακής καταγωγής ακαδημαϊκός από την Εθνική Ακαδημία της Αρμενίας. Τόσο η δρ Κοσρόεβα όσο και οι πολιτικοί αντιπρόσωποι από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και το Πολιτειακό Κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας τόνισαν ότι πρόκειται για τρεις γενοκτονίες με έναν θύτη, το τουρκικό κράτος των Οθωμανών και των κεμαλικών.
Στη σύντομη παρουσίασή του, ο δρ Παναγιώτης Διαμάντης, λέκτορας Μελετών Γενοκτονιών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, τόνισε τις ιστορικές συγκυρίες που ενώνουν τους Ασσύριους, τους Αρμένιους και τους Έλληνες με τους Αυστραλούς.
«Η Νότια Αυστραλία και η Νέα Νότια Ουαλία πλέον μετρούν μεταξύ των Δικαίων», δήλωσε ο δρ Διαμάντης ύστερα από την εκδήλωση, αναφερόμενος στον κατάλογο των Δίκαιων των Εθνών, όπου αναγράφονται εκείνοι που βοήθησαν τότε τους συμπατριώτες τους – ανεξαρτήτως θρησκεύματος, ή εθνικότητας.
«Το ίδιο και η Δημοκρατία της Αρμενίας. Σειρά έχουν η Ελληνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία. Έχουν υποχρέωση απέναντι στην Ανθρωπότητα τα δύο ελληνικά κράτη να αναγνωρίσουν την Γενοκτονία των Ασσυρίων» υπογράμμισε.
Τι έγινε στη Γενοκτονία των Ασσυρίων
Στις 4 Αυγούστου του 1918 πρωτοσυναντήθηκαν στα βουνά της βορειοδυτικής Περσίας η βρετανική δύναμη Dunsterforce με τη φάλαγγα 80.000 Ασσυρίων και Αρμενίων επιζώντων. Στη συνέχεια, δίνοντάς τους προστασία, οι Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί κι άλλοι του Dunsterforce, κατάφεραν να σώσουν περίπου 40.000 άτομα.
Από τις 6 έως τις 9 Αυγούστου έγινε η Μάχη του Μοναχικού Πεύκου (Lone Pine), στη διάρκεια της οποίας έμειναν αιχμάλωτοι πολέμου και κάποιοι Αυστραλοί. Αυτοί, με τη σειρά τους, μας άφησαν μαρτυρίες για τις γενοκτονίες των γηγενών πληθυσμών της Ανατολίας.
Στην εκδήλωση αισθητή ήταν και η ελληνική παρουσία. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο ιστορικός Ράτσος Άγγελος Ντόνεφ και ο συντονιστής του Ελληνικού Συμβουλίου ΝΝΟ, Γιώργος Βελλής. Από το σύλλογο «Ποντοξενιτέα» το παρών έδωσαν η πρόεδρος Ελένη Μακρή με τον σύζυγό της και η Μαρία Άνθονυ, ενώ την «Παναγία Σουμελά» αντιπροσώπευσε ο Γιάννης Θεοδωρίδης.