Αν και μέχρι σήμερα οι αναπτυγμένες χώρες έχουν καταφέρει να μετριάσουν σημαντικά τον κίνδυνο να πλημμυρίζουν τα δέλτα των μεγάλων ποταμών τους χάρη σε μια σειρά από φράγματα, αναχώματα, τάφρους κ.ά., αυτό δεν φαίνεται εφικτό να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου, κυρίως λόγω της επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή, τεράστιες πόλεις όπως η Σαγκάη, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και η Βαρκελώνη έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή μεγάλων δέλτα, και σταδιακά θα γίνονται όλο και πιο ευάλωτες.
Η μελέτη –που συνυπολόγισε τους ανθρωπογενείς παράγοντες κινδύνου (οικονομικές-κοινωνικές δραστηριότητες, υπερπληθυσμός), τους γεωφυσικούς (καθίζηση εδαφών) και τους περιβαλλοντικούς (αλλαγή κλίματος, άνοδος στάθμης θαλασσών κτλ.)– εκτιμά ότι τελικά οι πλούσιες χώρες δεν θα αποφύγουν τα προβλήματα των φτωχών χωρών, όσον αφορά τις πλημμύρες των ποταμών τους και τις επιπτώσεις για τις κοντινές πόλεις.
Η Βαρκελώνη είναι χτισμένη βόρεια από το δέλτα του ποταμού Λοβρεγάτ.
Γι’ αυτό, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη να γίνουν νέες επενδύσεις πρόληψης και προστασίας έναντι του κινδύνου των πλημμυρών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζάκαρι Τέσλερ του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης και με τη συμμετοχή της ελληνικής καταγωγής Έφης Φούφουλα-Γεωργίου, καθηγήτριας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στην Μινεάπολη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science.
Μια βασική πρόταση είναι να αφεθεί η φύση να ξαναδημιουργήσει υγρότοπους στα δέλτα και αυτοί να μην αποστραγγίζονται. Οι υγρότοποι αυτοί θα μπορούσαν επίσης να αναδημιουργηθούν με τις κατάλληλες μηχανικές παρεμβάσεις.