Ήταν μία από τις τρεις Γοργόνες, ένα μυθολογικό πλάσμα το οποίο αντί για μαλλιά είχε φίδια. Η ασχήμια του ήταν τέτοια που όταν το κοιτούσες πέτρωνες. Η Μέδουσα αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς καλλιτέχνες και, παρ’ ότι είχε χαρακτηριστεί τέρας, το κεφάλι της θεωρούνταν κάτι σαν φυλαχτό το οποίο θα κρατούσε μακριά το κακό.
Η μαρμάρινη κεφαλή της Μέδουσας που ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Αντιόχειας που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Κράγος, στο νομό Αττάλειας, δεν ανήκει σε άγαλμα αλλά είναι μέρος ανάγλυφης παράστασης που κοσμούσε την πρόσοψη ναού.
«Βρήκαμε την κεφαλή της Μέδουσας ανάμεσα σε άλλα μαρμάρινα τμήματα ενός μεγάλου οικοδομήματος, πιθανόν ναού», δήλωσε στη Hürriyet ο επικεφαλής της ανασκαφής, καθηγητής Μάικλ Χοφ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Χοφ το μέγεθος της κεφαλής της Μέδουσας είναι λίγο μεγαλύτερο από ανθρώπινου κεφαλιού.
Όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή η κεφαλή θα παραδοθεί στην τουρκική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στην Αντιόχεια του Κράγου από το 2005 εργάζονται Τούρκοι και Αμερικανοί αρχαιολόγοι. Η περιοχή βρίσκεται σχεδόν στο μέσο της διαδρομής Αλάνιας-Ανεμουρίου, κοντά στο χωριό Güneyköy της επαρχίας Gazipaşa του νομού Αττάλειας.