Μόνο οι διακοπές στις διαφημιστικές αφίσες δεν ενέχουν κινδύνους. Οι… άλλες, οι κανονικές, κρύβουν αρκετούς. Αν δεν δώσει κανείς την απαραίτητη προσοχή, μπορεί να χαλάσει τη διάθεσή του, τις διακοπές του – και φυσικά να προκύψουν κίνδυνοι για την υγεία του.
Οι απειλές του καλοκαιριού εντοπίζονται στην χωρίς προφυλάξεις έκθεση στον ήλιο, τα τσιμπήματα από έντομα και ερπετά, τις διάφορες μυκητιάσεις, τις ουρολοιμώξεις, αλλά και μια σειρά άλλους κινδύνους που έχουν να κάνουν με την κατανάλωση αλκοόλ, τις δηλητηριάσεις και διάφορα ατυχήματα.
Έκθεση στον ήλιο και κίνδυνοι για το δέρμα
Φωτοευαισθησία: Πρόκειται για τοπικές αντιδράσεις του δέρματος (κοκκινίλα, πρήξιμο, εξάνθημα, φαγούρα) που οφείλονται αποκλειστικά στη λήψη ορισμένων φαρμάκων ή σε συστατικά φαρμάκων και άλλων προϊόντων που είτε χορηγούνται από το στόμα είτε χρησιμοποιούνται τοπικά.
Ο επιχείλιος έρπης, ευρυαγγείες
ή χλόασμα (καφέ λεκέδες στο πρόσωπο) και βέβαια η ανάπτυξη καρκινωμάτων του δέρματος αποτελούν αντιδράσεις από την υπερβολική έκθεση στον
καλοκαιρινό ήλιο.
Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία επιβαρύνει εκτός από το δέρμα και τα μάτια μας, και προδιαθέτει για κακαίσθητες ρυτίδες από ακτινική βλάβη της ελαστίνης στο δέρμα, προνεοπλασματικές αλλοιώσεις του δέρματος (την ακτινική κεράτωση, για παράδειγμα), κακοήθεις νεοπλασίες, προδιάθεση για σχηματισμό καταρράκτη ή και εκφύλιση ωχράς κηλίδας στην τρίτη ηλικία.
Μολύνσεις από το κολύμπι και τσιμπήματα
O μεγαλύτερος κίνδυνος οφείλεται σε μετάδοση λοιμογόνων οργανισμών μέσω κατάποσης ή εισπνοής μολυσμένων σωματιδίων ή απευθείας προσβολή του δέρματος και των βλεννογόνων. Οι πιο συχνές λοιμώξεις αυτής της κατηγορίας στην Ελλάδα είναι η ωτίτιδα, η γαστρεντερίτιδα, οι μολύνσεις τραυμάτων και ματιών, ουροποιογεννητικού και αναπνευστικού συστήματος. Βασικό μέτρο προφύλαξης είναι να αποφεύγουμε να κολυμπάμε σε ακάθαρτα νερά ή σε κακώς συντηρημένες υποδομές ξενοδοχείων (πισίνες).
Η εφίδρωση, οι κακές συνήθειες και τα τσιμπήματα των εντόμων αυξάνουν τη συχνότητα των φλεγμονών του δέρματος. Τα μικρόβια που καιροφυλακτούν είναι πολλά, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, οι μύκητες κτλ.
Κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις
Συχνότερη αιτία είναι οι μύκητες της άμμου και του νερού. Απλά μέτρα προστασίας είναι η αντικατάσταση του βρεγμένου μαγιό με ένα στεγνό, η χρήση βαμβακερών εσωρούχων, η αποφυγή χρήσης χημικών και αποσμητικών και η αποφυγή καθίσματος απευθείας στην άμμο. Επιπλέον, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό κυρίως με την μειωμένη πρόσληψη νερού και άλλων υγρών ευνοεί την αφυδάτωση και κατ’ επέκταση και την εμφάνιση της ουρολοίμωξης. Ο ρόλος της σωστής τήρησης των κανόνων υγιεινής είναι ίδιος με αυτόν στις κολπίτιδες.
Αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατανάλωση του αλκοόλ (και κυρίως της μπίρας) αυξάνεται το καλοκαίρι, παρόλο που η εποχή απαιτεί ακριβώς το αντίθετο. Το αλκοόλ προκαλεί άμεσα αυξημένη διούρηση και άρα αφυδατώνει τον οργανισμό, που έτσι κι αλλιώς κατά τους θερινούς μήνες αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης.
Τατουάζ και αποτριχωτικά
Δεν είναι μόνο ο ήλιος που μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και ερεθισμό στο δέρμα. Tα αθώα τατουάζ από χένα που υπόσχονται οι πλανόδιοι δερματογράφοι στις παραλίες και στις τουριστικές περιοχές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις και δερματικούς ερεθισμούς.
Τροφικές δηλητηριάσεις
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι απλά επιγαστρικά άλγη ή αυτοπεριοριζόμενα διαρροϊκά σύνδρομα, μπορεί όμως να εμφανιστεί σοβαρή διάρροια, εμετός, υψηλός πυρετός, επίμονη επιγαστραλγία, αιματηρή κένωση. Στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνονται: καλό πλύσιμο των χεριών, μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία και άμεση κατανάλωση του φαγητού, καλή συντήρηση σε ψυγείο, προστασία των τροφίμων από μύγες και άλλα έντομα, καλός καθαρισμός των σκευών, αποφυγή κατανάλωσης αναποφλοίωτων φρούτων ή λαχανικών που δεν έχουν πλυθεί καλά.
Παιδικά ατυχήματα
Κατά τις διακοπές αυξάνει δραματικά ο αριθμός των ατυχημάτων με θύματα μικρά παιδιά. Μακριά από το σχολείο, τα παιδιά έχουν περισσότερη ελευθερία και περνούν πολύ χρόνο έξω από το σπίτι. Πέφτουν πολύ πιο συχνά θύματα δυστυχημάτων ως πεζοί και τραυματίζονται από πτώσεις ή κάνοντας ποδήλατο, σκέιτμπορντ και πατίνια.
Τσιμπήματα
Τα κουνούπια, οι μέλισσες, οι σφήκες, οι τσούχτρες, τα φίδια κι οι σκορπιοί είναι επισκέπτες που μπορούν από το να μας χαλάσουν τη διάθεση έως να μας αναγκάσουν να ψάχνουμε εφημερεύον κέντρο υγείας. Εκτός από το να αποφεύγουμε χώρους όπου λιμνάζει νερό και να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά, καλό είναι να έχουμε μαζί μας μια αντισταμινική ή κορτιζονούχο αλοιφή.