Στο βαθμό που δεν υπάρχει πάντα… λογική εξήγηση για τα πολιτικά «πιστεύω» των ανθρώπων, ίσως το να αρχίσουμε να τα αποδίδουμε στην κληρονομικότητα, να είναι μια λύση. Στην κατεύθυνση αυτή οδηγεί έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη βρετανική Royal Society, ενισχύοντας ουσιαστικά την ιδέα ότι βιολογικοί παράγοντες, όπως τα γονίδια, είναι σε θέση να επηρεάσουν εν μέρει τις πολιτικές ιδέες.
Σύμφωνα με την νέα έρευνα, ο Ρίτσαρντ Εμπστάιν του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, και οι συνάδελφοί του, μελέτησαν το γονιδίωμα 1.771 φοιτητριών του πανεπιστημίου που ανήκουν στην μεγάλη κινεζική εθνότητα Χαν (ώστε να υπάρχει μια σχετικά ομοιογενής ομάδα). Και ανακοίνωσαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα γονίδια και τις πολιτικές πεποιθήσεις.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γονίδιο DRD4, που είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση της ντοπαμίνης, μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές μας επιλογές και αυτό κυρίως στις γυναίκες. Οι πολιτικές μας πεποιθήσεις, λοιπόν, μπορεί να συνδέονται με τις παραλλαγές αυτού του γονιδίου.
Δεκάδες προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει στενή σχέση ανάμεσα στις πολιτικές μας απόψεις και ορισμένα στοιχεία της προσωπικότητάς μας. Έτσι, οι συντηρητικοί, που έχουν την τάση να αγαπούν την τάξη και την οργανωμένη ζωή, είναι αναλόγως άτολμοι στη λήψη αποφάσεων. Οι φιλελεύθεροι, αντίθετα, δείχνουν μεγαλύτερη ανοχή σε αμφίρροπες, πολύπλοκες και απροσδόκητες καταστάσεις.
Η έρευνα ωστόσο επισημαίνει ότι οι πολιτικές θέσεις καθενός εξαρτώνται επίσης από σειρά άλλων σημαντικών παραγόντων..