Έρευνα Ολλανδών επιστημόνων δικαιώνει τις γυναίκες που διαμαρτύρονται συνήθως για υπερβολική δροσιά ακόμη και με την πλέον ήπια χρήση των κλιματιστικών, καθώς διαπιστώνει πως τα… σωτήρια μηχανήματα φέρουν προδιαγραφές προσαρμοσμένες στον ανδρικό μεταβολισμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η απόδοση των κλιματιστικών είναι δυσάρεστη για άτομα με διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά, και ιδίως για τις γυναίκες. Κατ’ επέκταση, ο μέσος άνδρας νιώθει πιο άνετα σε έναν κλιματιζόμενο χώρο από ό,τι η μέση γυναίκα. Η κατάσταση «επιβαρύνεται» και από το γεγονός ότι οι σύγχρονες γυναίκες σχεδόν πάντα είναι πιο ελαφριά ντυμένες σε σχέση με τους άνδρες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, οι προδιαγραφές των συστημάτων κλιματισμού τέθηκαν από τον Δανό επιστήμονα Ποβλ Όλε Φάνγκερ στη δεκαετία του ’60, και βασίστηκαν στον μεταβολισμό 40χρονου άνδρα βάρους 70 κιλών, ο οποίος ήταν πάντα ντυμένος με κοστούμι. Άλλωστε στους κλιματιζόμενους χώρους της εποχής, που ήταν κυρίως χώροι εργασίας, επικρατούσαν οι άνδρες.
Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες ότι η μέση γυναίκα προτιμά θερμοκρασίες υψηλότερες κατά περίπου τρεις βαθμούς Κελσίου από τον μέσο άνδρα. Οι ερευνητές συστήνουν να αναπροσαρμοστούν οι προδιαγραφές των κλιματιστικών, ώστε να λάβουν υπόψη τους καλύτερα τις μεταβολικές ανάγκες των γυναικών. Σκοπός είναι να αυξηθεί η παραγωγικότητα αλλά και να εξοικονομηθεί ενέργεια. Σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Nature Climate Change».