Διεθνώς θεωρείται αυθεντία στον τομέα της νανοτεχνολογίας-νανοεπιστήμης, της επιστήμης των υλικών και γενικότερα της χημείας. Ειδικά στον τομέα της νανοτεχνολογίας συγκαταλέγεται στους πρώτους που έκαναν δημοσιεύσεις και έτσι έχει χαρακτηριστεί ένας από τους «πατέρες» του συγκεκριμένου πεδίου. Γι’ αυτό άλλωστε το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ από το 2009 του ανέθεσε να διευθύνει ένα σημαντικό κέντρο νανοεπιστήμης, αυτό του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Μπέρκλεϊ Παύλος Αλιβιζάτος έχει τιμηθεί με κορυφαία επιστημονικά βραβεία όπως το «Linus Pauling» (2011) και το «Βραβείο Χημείας Wolf» (2012).
Σύμφωνα με έρευνα της Thomson Reuters, ο Παύλος Αλιβιζάτος είναι πέμπτος στη λίστα των 100 κορυφαίων χημικών διεθνώς κατά την τελευταία δεκαετία.
Αυτήν τη φορά, πρόσθεσε στη… συλλογή του το βραβείο του περιοδικού Nano Research το οποίο απονέμεται σε συνεργασία με το κινεζικό πανεπιστήμιο Τσινγκχούα και τον μεγάλο επιστημονικό εκδοτικό οίκο Springer. Το βραβείο καθιερώθηκε το 2013, συνοδεύεται από 10.000 δολάρια και η απονομή του στον Παύλο Αλιβιζάτο έγινε στην Κίνα στο πλαίσιο του Νανο-Φόρουμ 2015.
Άνγκελα Μέρκελ και Παύλος Αλιβιζάτος κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου στο Μπέρκλεϊ το 2010 (φωτ.: ΕΡΑ)
Ο 56χρονος επιστήμονας γεννήθηκε στο Σικάγο. Σε ηλικία 10 ετών, έχοντας χάσει τη μητέρα του, μετακόμισε στην Αθήνα όπου τελείωσε το γυμνάσιο και έμαθε καλά τα ελληνικά. Οι πανεπιστημιακές του σπουδές ήταν στις ΗΠΑ· από το 1995 είναι καθηγητής στο Μπέρκλεϊ. Είναι επίσης μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και από το 2014 αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2014 τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από την Ελλάδα για τη συνεισφορά του στην επιστήμη.
«Είναι τιμή μου να λαμβάνω αυτό το βραβείο από την γενέτειρά μου, Ελλάδα. Μορφώθηκα στην Ελλάδα, και τα χρόνια που πέρασα εκεί άλλαξαν τη ζωή μου για πάντα».
Η μεγάλη συμβολή του στο πεδίο της νανοεπιστήμης είναι η δημιουργία νανοκρυστάλλων ημιαγωγών σε σχήμα μικροσκοπικής ράβδου οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ηλεκτρονικές συσκευές. Συνέχισε, όμως, και με άλλες τεχνολογικές καινοτομίες, όπως η δημιουργία μιας νέας γενιάς υβριδικών ηλιακών κυψελίδων, που άνοιξαν το δρόμο για νέου τύπου φωτοβολταϊκά πάνελ.