Κάτι παραπάνω από τολμηρή, αν όχι καταστροφολογική, είναι η πρόβλεψη του φημισμένου ιδρύματος Stratfor για την 10ετία που έρχεται και για όλο τον κόσμο, με την Ευρώπη να βρίσκεται μπροστά σε μια πιθανή διαίρεση όχι σε δυο όπως πολλοί θα περιμέναν αλλά σε τέσσερα κομμάτια.
Εκτιμώντας την μέχρι τώρα κατάσταση σε συνδυασμό με ζητήματα που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή σε όλο τον πλανήτη το αμερικανικό think tank προβλέπει:
Εξέγερση στη Ρωσία
Δεν πρόκειται να διαλυθεί η χώρα, αλλά θα προκληθεί εξέγερση στη Μόσχα που θα μειώσει τη δύναμη του Πούτιν και θα δώσει μια μορφή ημι-αυτονομίας στις περιοχές της ρωσικής επικράτειας.
Τα πυρηνικά της Ρωσίας στα χέρια των ΗΠΑ
Συνέπεια της ρωσικής εξέγερσης θα είναι να σημάνει «κόκκινος» συναγερμός για τα πυρηνικά που διαθέτει η Ρωσία. Οι ΗΠΑ θα μπουν στο παιχνίδι και θα τα πάρουν υπό τον έλεγχό τους. Δεν αποκλείεται να αποστείλουν και χερσαίες δυνάμεις για να τα προστατεύσουν.
Κρίση θα συγκλονίσει τη Γερμανία
Όλα θα ξεκινήσουν από τις περιορισμένες εξαγωγές της. Αυτό θα προκαλέσει στασιμότητα στη γερμανική οικονομία που θα βιώσει μια κατάσταση σαν αυτή της Ιαπωνίας. Ο ευρωσκεπτικισμός θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στο Βερολίνο.
Ενισχυμένη βγαίνει η Πολωνία
Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, η Πολωνία, μέσα από τα αντιμαχόμενα πυρά, θα αναδειχθεί νικήτρια και να αναδυθεί ως μια νέα δύναμη στην Ευρώπη βοηθούμενη από τους σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξής της.
Η Ευρώπη θα γίνει 4 κομμάτια
Ξεχάστε την περιβόητη ευρωπαϊκή ενοποίηση. Η Ευρώπη τα επόμενα 10 χρόνια θα χωριστεί στη Δυτική Ευρώπη, την Ανατολική, την Σκανδιναβία και τα Βρετανικά Νησιά. Αυτές οι τέσσερις περιοχές δεν θα είναι τόσο στενά συνδεδεμένες όπως είναι τώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβιώσει με μια άλλη μορφή. Οι οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις των ευρωπαϊκών χωρών θα καθορίζονται σε διμερές επίπεδο. Οι πολυεθνικές συμμαχίες θα είναι μικρές σε ό,τι αφορά τους στόχους και τις επιδιώξεις και όχι δεσμευτικές. «Μερικές χώρες θα διατηρήσουν ένα είδος καθεστώτος χώρας μέλους σε μια πολύ διαφοροποιημένη Ευρωπαϊκή Ένωση».
Συνεργασία ΗΠΑ με Τουρκία
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αυτομάτως μετατρέπουν την Τουρκία σε σημαντικό πόλο στην περιοχή και γίνονται το «μάτι» των ΗΠΑ. Η Άγκυρα, βέβαια, θα ζητήσει ανταλλάγματα.
Η Κίνα καζάνι που βράζει
Ήδη, τα οικονομικά ζητήματα ταλανίζουν την Κίνα. Τα επόμενα 10 χρόνια τα πράγματα θα δυσκολέψουν κι άλλο. Αναμένεται να υπάρξει έντονη αντίδραση των πολιτών έναντι του κομμουνιστικού κόμματος.
Η Ιαπωνία γίνεται ναυτική δύναμη
Αν και τα οικονομικά της προβλήματα δεν την αφήνουν ήσυχη, η Ιαπωνία θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να αναπτύξει ναυτική δύναμη για να προασπίσει τα συμφέροντά της στην ευρύτερη περιοχή.
Οι 16 μικρές… Κίνες
Η οικονομική αποδυνάμωση της Κίνας θα οδηγήσει άλλες χώρες σε ανάπτυξη. Πρόκειται για το Μεξικό, τη Νικαράγουα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Περού, την Αιθιοπία, την Ουγκάντα, την Κένυα, την Τανζανία, το Μπαγκλαντές, το Μυανμάρ, τη Σρι Λάνκα, το Λάος, το Βιετνάμ, η Καμπότζη, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.
Οι ΗΠΑ χάνουν τη δύναμή τους
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να είναι η κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο. Απλώς, θα αρχίσουν να αναμειγνύονται ολοένα και λιγότερο στα προβλήματα των άλλων, θέλοντας να προασπίσουν τη δική τους γωνία. Θα παρεμβαίνουν επιλεκτικά.