Ο Ηρόδοτος στο 8ο βιβλίο των Ιστοριών περιγράφει ένα αδιάβατο χειμωνιάτικο Βέρμιο, όπου πάνω από τους κήπους του Φρύγα βασιλιά Μίδα πιάστηκε με παγίδα ο Σιληνός, θεότητα του κρασιού που θεωρείται ότι ανέθρεψε τον Διόνυσο. Πριν από λίγο καιρό στην πανεπιστημιακή ανασκαφή της Αγοράς της Πέλλας ανακαλύφθηκε ένα άγαλμα της ελληνιστικής περιόδου που θεωρείται ότι αποδίδει με ακρίβεια το πώς φαντάζονταν τον Σιληνό: έχει ύψος 1,75 μ. και δεν απεικονίζει έναν άνδρα ιδιαίτερης ομορφιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθυντή της ανασκαφής, καθηγητή Ιωάννη Ακαμάτη, το άγαλμα που βρέθηκε «θα είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα εκθέματα του νέου μουσείου της Πέλλας».
Στην ανακοίνωση για την ανακάλυψη της ανασκαφής αναφέρεται χαρακτηριστικά: «κατά την έρευνα πεδίου στη βόρεια στοά της Αγοράς της Πέλλας, στο στρώμα καταστροφής του χώρου 10, εντοπίστηκε μαρμάρινο άγαλμα φυσικού μεγέθους σε πολλά τμήματα που συγκολλούνται. Απεικονίζεται όρθια ανδρική γενειοφόρος μορφή. Φορά δορά και φέρει ενδρομίδες. Διατηρούνται σποραδικά υπολείμματα χρωμάτων».
Ο χώρος στον οποίο βρέθηκε το άγαλμα φαίνεται να είχε λατρευτικό χαρακτήρα.
«Η Αγορά της Πέλλας είναι το μεγαλύτερο οικοδόμημα σε μέγεθος, στην οικουμένη, καθώς εκτείνεται σε 72.000 τ.μ. και καταλαμβάνει το κέντρο του απόλυτα ορθοτομημένου ρυμοτομικού σχεδίου της πρωτεύουσας των Μακεδόνων Βασιλέων», σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωάννης Ακαμάτης.