Έπρεπε πρώτα να λεηλατηθούν από τους λαθρανασκαφείς και τους κυνηγούς θησαυρών, για να αποφασίσει επιτέλους το επίσημο τουρκικό κράτος να αναπαλαιώσει τους επτά υδρόμυλους στο χωριό Γενίκιοϊ της Έσπιας,* έστω κι αν αυτό γίνεται για την προσέλκυση τουριστών.
Οι επτά υδρόμυλοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, χτίστηκαν πριν από 300 χρόνια από τους Γενουάτες για να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της επεξεργασίας μεταλλευμάτων. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η περιοχή κατοικούνταν από Έλληνες και οι υδρόμυλοι ήταν δικό τους έργο.
Γνωστοί ως χαμελέτε, οι υδρόμυλοι λειτουργούσαν επί αιώνες για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των περιοίκων.
Την περιοχή, που είναι απείρου φυσικού κάλους, επισκέφθηκαν πρόσφατα ο έπαρχος της Έσπιας Οσμάν Μπιλγκίν και ο δήμαρχος Μουσταφά Καράντερε, οι οποίοι επιθεώρησαν τα έργα, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 30%.
Έπαρχος και δήμαρχος εξέφρασαν την άποψη ότι όταν ολοκληρωθούν τα έργα, οι κάτοικοι της περιοχής θα αποκτήσουν έναν αξιόλογο χώρο αναψυχής, ενώ η περιοχή θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους τουρίστες.
*Από την Έσπια καταγόταν η ηρωίδα του βιβλίου Ταμάμα, Η αγνοούμενη του Πόντου, του πολυβραβευμένου Πόντιου συγγραφέα Γιώργου Ανδρεάδη.