Ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού βρίσκεται προ των πυλών και ήδη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, στην Ελλάδα καύσωνας υπάρχει όταν η μέγιστη θερμοκρασία φτάνει ή και ξεπερνά τους 39 βαθμούς Κελσίου και η ελάχιστη δεν πέφτει κάτω από τους 26 βαθμούς. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει άπνοια και η έντονη ζέστη να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις ημέρες σε ευρεία γεωγραφική έκταση.
Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών έδωσε έναν κατάλογο με 12 συμβουλές αντιμετώπισης του καύσωνα:
- Το ντύσιμο πρέπει να είναι ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο, με ρούχα από πορώδη υλικά, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
- Η χρήση του καπέλου και γενικά καλύμματος του κεφαλιού από φυσικά υλικά επιβάλλεται, με τρόπο όμως που να γίνεται καλός αερισμός του κεφαλιού.
- Τα μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά που φέρουν ετικέτα «UV400» ή «100% protection» και το σήμα CE προστατεύουν τα μάτια μας από την έντονη ακτινοβολία ή την αντανάκλαση του ηλίου.
- Αποφεύγουμε έκθεση στον ήλιο. Παραμένουμε σε σκιερά και δροσερά μέρη.
- Αποφεύγουμε χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
- Αποφεύγουμε βαριές σωματικές εργασίες, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
- Αποφεύγουμε να τρέχουμε πολλή ώρα στον ήλιο.
- Κάνουμε πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της μέρας. Καλό θα είναι να τοποθετούμε κάποιο υγρό πανί στο κεφάλι και στο λαιμό μας.
- Λαμβάνουμε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
- Λαμβάνουμε μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα με έμφαση στα φρούτα και λαχανικά, και περιορίζουμε τα λιπαρά.
- Αποφεύγουμε πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας.
- Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κτλ.), θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωσή τους οδηγιών. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, γιατί μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.