Μία από τις σημαντικότερες παραδοσιακές πρακτικές για την οικονομία και τον πολιτισμό ολόκληρης της Μεσογείου, αποτελεί η κτηνοτροφία και ειδικά η νομαδική ή μετακινούμενη κτηνοτροφία (transhumance).
Αν και χρονικά, οι ρίζες της πάνε πίσω στην προϊστορία, η μετακινούμενη κτηνοτροφία συνεχίζει ως σήμερα να είναι ζωντανή σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.
Η έκθεση «στο διάβα», ένα φωτογραφικό ταξίδι στη ζωή και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μετακινούμενοι και νομάδες κτηνοτρόφοι στη Μεσόγειο, κάνει στην Ελλάδα την έκτη στάση της μετά από την Ελβετία, τη Γαλλία, την Τυνησία, το Λίβανο και την Ισπανία και πριν ολοκληρώσει τον κύκλο της στην Τουρκία.
Στη χώρα μας θα φιλοξενηθεί στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, πεδίο μελέτης για τη μετακινούμενη κτηνοτροφία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο από τις 29 Ιουλίου έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2015, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Στην Ελλάδα, η έκθεση «στο διάβα» διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA) σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, την Πίνδος Περιβαλλοντική και το Οικομουσείο του Ποταμού Αώου.