«Ηττηθήκαμε» παραδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές όμως σημείωσε πως «η νίκη των αντιπάλων μας ήταν πύρρειος».
«Οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό βάσει του οποίου καλούμαστε σε έκτακτες συνθήκες να νομοθετήσουμε. Αγγίξαμε τα όρια της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Ολομέλεια, για να προσθέσει ότι όμως ταυτόχρονα η κυβέρνηση με την προσπάθειά της ανέδειξε και τα όρια και τις ανοχές της Ευρώπης απέναντι στις δημοκρατικές επιλογές των λαών της.
Επισήμανε ότι στη σημερινή Ευρώπη ηγεμονεύουν συντηρητικές δυνάμεις που θέλουν να την κρατήσουν στο σκληρό δόγμα της λιτότητας. «Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο δώσαμε τη μάχη έξι μήνες», τόνισε.
Παραδέχτηκε «κάναμε λάθη» και υπογράμμισε «είμαι περήφανος που δώσαμε αυτή τη μάχη, που σηκώσαμε ψηλά το ανάστημα του ελληνικού λαού, που ακούστηκε το δίκιο του λαού, που σηκώσαμε ανάστημα διεκδίκησης. Λάθη δεν κάνουν μόνο αυτοί που δεν προσπαθούν. Οι αγώνες που δίνονται και φτάνουν ως τα άκρα αφήνουν κάποια στιγμή καρπό και ο καρπός βγάζει βλαστάρια».
«Σφάλλουν όσοι ισχυρίζονται ότι το δημοψήφισμα έφερε χειρότερη συμφωνία ή το κάνουν συνειδητά», τόνισε και εκτίμησε ότι η πρόταση της 25ης του Ιουνίου που τέθηκε σε ψηφοφορία προέβλεπε πεντάμηνη παράταση του προγράμματος με δάνειο 7 δισ. ευρώ και υποχρεώσεις ύψους 12 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα η σημερινή συμφωνία δίνει το χρόνο για να ακυρώσει την κινδυνολογία περί Grexit και να διευκολύνει την προοπτική ανάπτυξης και επενδύσεων στη χώρα.
«Υπάρχει σαφής δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου να γίνει βιώσιμο. Σήμερα δεν συζητείται αν θα γίνει αναδιάρθρωση χρέους, αλλά σε τι βάθος θα γίνει», είπε ο πρωθυπουργός.
Ανέφερε ακόμα πως «από αύριο πολεμούμε την διαφθορά, την διαπλοκή, τη φοροδιαφυγή», ενώ τόνισε «θα βάλουμε τέλος στις προσωρινές άδειες των καναλαρχών». Επιπλέον επανέλαβε τη δέσμευσή του πως εξαιρείται των πλειστηριασμών η πρώτη κατοικία, λέγοντας ότι «χωρίς την εγγύηση της πρώτης κατοικίας, εμείς δεν υπάρχουμε».
Τέλος άφησε αιχμές κατά της Προέδρου της Βουλής λέγοντας: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συνθήκες που καλούμαστε να νομοθετήσουμε δεν είναι κανονικές, αλλά δεν πρέπει να μένουμε στην διαδικασία, πρέπει να βλέπουμε την ουσία».