Η αναμέτρηση των πολιτικών με την ιστορία απαιτεί πατριωτικό φρόνημα, ήθος, αξιοπρέπεια και εκτόπισμα. Αρκετοί από τους καιροσκόπους του ΣΥΡΙΖΑ, (οπορτουνιστές) –που, δυστυχώς, δεν ήταν λίγοι– δεν άντεξαν αυτήν τη δοκιμασία.
Ο πρωθυπουργός, κάτω από το βάρος των ευθυνών του και της συνειδητοποίησης της τραγικής πραγματικότητας στην οποία βρίσκεται η χώρα, ευτυχώς, άλλαξε ρότα και διαφοροποιήθηκε από τις κομματικές του μειοψηφίες. Η αντιπολίτευση του συμπαραστάθηκε επιβεβαιώνοντας τα ιστορικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων. Την κρίσιμη στιγμή ομονοούν.
Η μείζων διακύβευση αυτήν τη στιγμή είναι η σωτηρία της πατρίδας. Στην προσπάθεια που καταβάλλει ο κ. Τσίπρας χρειάζεται την υποστήριξη όλων όσοι έχουν την ίδια ανησυχία με αυτόν. Και αυτοί είναι η τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Όσοι υποστηρίζουν ότι το 61% των πολιτών που ψήφισαν «όχι» ήθελαν τη ρήξη με την Ευρώπη και την έξοδο από το Ευρώ είναι τουλάχιστον κάπηλοι.
Μια ομάδα καιροσκόπων του κόμματος του πρωθυπουργού υπονομεύει την πορεία σωτηρίας της χώρας. Ο καιροσκοπισμός ήταν χαρακτηριστικό στοιχείο που ενδημούσε και ενδημεί στην Αριστερά. Ο «ηγέτης» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του κ. Τσίπρα είναι χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιου φαινομένου. Δυστυχώς, καταφέρνει και συμπαρασύρει και άλλους.
Για τη θηλυκή εκδοχή του δεν μπορεί να γίνει πολιτική προσέγγιση. Η αρμοδιότητα ανήκει στην ψυχιατρική. Το ίδιο ισχύει και για τον αμετροεπή πρώην υπουργό που έριξε τη χώρα στον γκρεμό και, τώρα, αποσύρεται, ως ρίψασπις, στο εξοχικό του, περιφρονώντας το λαό που τον εμπιστεύθηκε. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως στην αρχαία ελληνική δημοκρατία θα εξοστρακιζόταν. Αυτός ο άνθρωπος –και άλλοι, παρόμοιοί του– μιλούσε για αξιοπρέπεια. Την δείχνει με την αποκρουστική συμπεριφορά του.
Αυτήν τη στιγμή οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου δεν αναμετρώνται με το μπόι τους, το οποίο στους περισσότερους είναι ελάχιστο, αλλά με την ιστορία. Γι’ αυτό ας προσέξουν. Μικροσυμφέροντα, καιροσκοπισμοί και άλλα παρόμοια δεν συγχωρούνται στο δικαστήριο της ιστορίας.
Το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ κάποια στιγμή θα ξεκαθάριζε. Ήρθε η ώρα. Ο κ. Τσίπρας έδειξε σπουδαίες αρετές, πολιτικές και ηγετικές, και αναδύεται ως μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα στον δημόσιο βίο. Θα έχει μέλλον αν προχωρήσει στη σωτηρία της Ελλάδας. Ο λαός θα του το αναγνωρίσει και θα του συμπαρασταθεί. Όπως και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Ίσως περνάμε τις δυσκολότερες ώρες της μεταπολεμικής μας πορείας. Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Στοιχειώδης αξιοπρέπεια επιβάλλει σε όσους στο κυβερνητικό σχήμα διαφωνούν με τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού να αποσυρθούν, υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους. Εραστές της εξουσίας, κομματικής ή –πολύ περισσότερο– κυβερνητικής, θα δυσκολευτούν να το κάνουν. Δεν μπορεί όμως να παραμείνουν σε μια κυβέρνηση την οποία υπονόμευσαν και με την πολιτική της οποίας διαφωνούν.
Με πρωτοβουλία δε της αντιπολίτευσης, θα πρέπει να κατατεθεί πρόταση μομφής και κατά της ανεκδιήγητης Προέδρου της Βουλής. Το παιχνίδι με τους θεσμούς πρέπει να σταματήσει. Η χώρα διέρχεται τραγικές ώρες και οι θεσμοί πρέπει να λειτουργήσουν δημοκρατικά. Όχι σαν παιχνίδια στα χέρια εξουσιομανών.
Ο δρόμος από δω και πέρα θα είναι ανηφορικός. Μέχρι σήμερα οι «διεθνιστές» του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσαν να αναπαράγουν τα ιδεολογήματά τους, που δεν ελάμβαναν υπ’ όψιν την Ελλάδα ως χώρα και τους Έλληνες ως λαό, αλλά το προλεταριάτο ως διεθνές υποκείμενο. Προλεταριάτο, όμως, σε μια χώρα αποβιομηχανοποιημένη δεν υφίσταται.
Όπως έκαναν και οι ιδεολογικοί τους προκάτοχοι στη Σοβιετική Ένωση μετά την Επανάσταση του Οκτώβρη, μερικές χιλιάδες κομματικών μπολσεβίκων, με μια «επαναστατική πρωτοπορία», επέβαλαν τη βούλησή τους στα εκατομμύρια προλεταρίων και λοιπού σοβιετικού λαού.
Τηρουμένων των αναλογιών, ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο σε μια Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης ήταν υπαρκτός. Γι’ αυτό και η επιμονή τους. Η στροφή του σημαντικότερου μέρους του ΣΥΡΙΖΑ προς την Ευρώπη, απομακρύνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι δυσκολίες θα είναι πολλές σε μια νεοφιλελεύθερη Ευρώπη που έχει καταπονήσει αφάνταστα, πολλές φορές εκδικητικά, τον ελληνικό λαό. Αλλά θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε, όπως σε όλες τις κρίσιμες ιστορικές στιγμές.
Οι δυνάμεις που επιθυμούν την ύπαρξη της Ελλάδας ως ουσιαστικής οντότητας στον ευρωπαϊκό χάρτη, υπάρχουν και είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν. Ας κάνουν μια χειρονομία καλής θέλησης προς τον κ. Τσίπρα, ο οποίος δοκιμάζεται αυτήν τη στιγμή στο κόμμα του. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μια αναγκαιότητα την οποία αναγνωρίζουν και οι ίδιοι. Ας ρίξουν γέφυρες. Λάθη έγιναν εκατέρωθεν.
Οι υγιείς ευρωπαϊκές δυνάμεις επιθυμούν μια Ελλάδα στον σκληρό της πυρήνα, και τις τελευταίες ημέρες της δοκιμασίας αντιλήφθηκαν τα κενά από την απουσία της. Ας βοηθήσουν για να βοηθηθούν.
Ο σκληρός αγώνας και η δοκιμασία της χώρας, βρίσκονται ακόμη στην αρχή. Αλλά με άλλους όρους από τους χθεσινούς. Το πολιτικό τοπίο θα αλλάξει ραγδαία και ας ελπίσουμε να διαμορφωθούν πολιτικοί σχηματισμοί που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών.