Η χώρα έπεσε σε ύπουλα και γαμψά νύχια και βγήκε προς πώληση έναντι πινακίου φακής.
Την Κυριακή συνέρχεται Σύνοδος Κορυφής, όχι της Ευρωζώνης αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αποφασίσει το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας. Όχι στην Ευρωζώνη αλλά στην Ένωση. Χθες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής επιδόθηκε στον Τσίπρα τελεσίγραφο, ως την Παρασκευή να υποβάλει τις προτάσεις του για την εξεύρεση μιας συμφωνίας με τους εταίρους. Αν δεν επιτευχθεί, την Κυριακή αποφασίζεται η καταστροφή της χώρας. Νομική βάση για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν υπάρχει, παρά μόνο με την έξοδό της και από την ΕΕ. Προφανώς η σύγκληση των 28 αυτόν το στόχο θα έχει. Όποιος παρακολούθησε προσεκτικά τη χθεσινή σύνοδο, θα αντιλήφθηκε ότι οι εταίροι είναι καλά προετοιμασμένοι.
Οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες:
• Αυτό που ζούμε σήμερα με την οικονομία θα είναι μια παιδική εμπειρία σε σχέση με ό,τι θα συμβεί ύστερα από μια έξοδο. Ενδεχομένως, αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που απέκτησαν πολιτική συνείδηση στις σχολές των κούτβηδων της Σοβιετικής Ένωσης, να βιώνουν την εμπειρία της ζωής τους, αναπαράγοντας τους όρους της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917 με τη στρατιωτικοποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά ο ελληνικός λαός ας αποφασίσει αν επιθυμεί να ζήσει τέτοιες καταστάσεις. Δικαιολογίες του είδους «δεν είχα καταλάβει» δεν χωρούν. Διακυβεύεται το μέλλον της χώρας και του λαού συνολικά. Αν η πλειοψηφία επιθυμεί να ακολουθήσει αυτήν την πορεία, ας μείνει αδρανής στα σπίτια της. Διαφορετικά, η μόνη λύση είναι η έξοδος στους δρόμους για την ανατροπή αυτών των ιδεολογημάτων.
• Από την αρχή της κρίσης προκάλεσε εντύπωση η προσέγγιση μιας ομάδας «επιχειρηματιών», χωρίς επιχειρήσεις, στον ΣΥΡΙΖΑ. Είχε πουλήσει τις επιχειρήσεις της και «έβγαλε» τα χρήματά της στο εξωτερικό. Η ομάδα αυτή διασυνδέθηκε με ισχυρούς διεθνείς οικονομικούς παράγοντες και αναμένει την επιστροφή στη δραχμή για να εξαγοράσει, αυτή και οι πάτρωνές της, τη χώρα αντί πινακίου φακής. Η οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο λαός τής παρέχει ένα αριθμητικά σημαντικό ακροατήριο. Την ομάδα αυτή ενισχύουν οι δήθεν οικονομικές αναλύσεις για τα οφέλη μιας εξόδου, ανθρώπων που επίσης έχουν κάθε είδους συμφέροντα (πολιτικά, οικονομικά, καριέρας κτλ.) με κέντρα και χώρες οι οποίες ευνοούν, για τους δικούς, μια ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη και την αποδυνάμωση του ευρώ.
• Πριν από την κορύφωση της κρίσης και την έναρξη της μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ήταν περίπου 230 δισ. Από αυτά τα μισά περίπου χρήματα βρίσκονται σήμερα στο εσωτερικό της χώρας. Άρα, τα συμφέροντα του κεφαλαίου έχουν διχοτομηθεί. Η διαφορά είναι ότι στο εσωτερικό έμειναν τα κεφάλαια των ασθενέστερων τάξεων, οι οποίες είτε από πατριωτισμό είτε λόγω αδυναμίας δεν μπόρεσαν να μεταφέρουν τις μικρές οικονομίες τους σε ξένες τράπεζες. Αυτά τα χρήματα, των πλέον αδυνάμων, θα εκμεταλλευτεί η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση με διάφορα κουρέματα, σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη. Υποτίθεται ότι αυτούς ήρθε να εκφράσει. Οψόμεθα.
• Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι σοβαρότεροι και τους υπαινίχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι κάνουν την εκτίμηση ότι μετά από μια έξοδο από την Ευρώπη η Ελλάδα, και λόγω της φύσης του καθεστώτος της, θα στραφεί προς τη Ρωσία. Είναι ευνόητο τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ να επιχειρήσουν γεωπολιτική εξισορρόπηση στα Βαλκάνια. Λογική συνέπεια θα είναι η επιτάχυνση των συνομιλιών για ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Με μια Ελλάδα εκτός Ευρώπης και των γειτονικών χωρών εντός, είναι περισσότερο από σαφές ότι η γεωπολιτική ισορροπία θα ανατραπεί σε βάρος της χώρας μας. Ελάχιστα πράγματα θα μπορούσε να κάνει η παρουσία της Ρωσίας. Θα ενεργοποιηθούν επίσης, όπως γίνεται πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις, εξωτερικές δυνάμεις διαρκούς εθνικής υπονόμευσης. Αν η Ελλάδα απέφυγε τη ρευστότητα και την αστάθεια τη μακρά περίοδο της κατάρρευσης του κομμουνισμού, οφείλεται στο ότι η χώρα ήταν ενταγμένη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
• Χειρότερα θα εξελιχθούν και οι σχέσεις με την Τουρκία. Η διακριτική, μέχρι σήμερα, υποστήριξη των θέσεών της από τη Δύση, θα γίνει απροκάλυπτη. Αλλά και η ίδια η Τουρκία θα επιδιώξει να κυριαρχήσει επί της Ελλάδας: την κρατά αιχμάλωτη στη Θράκη, είναι οικονομικά και στρατιωτικά πολύ ισχυρότερη και θα αναβαθμίσει τι σχέσεις της με τη Δύση, τα συμφέροντα της οποίας θα εξυπηρετεί στην περιοχή, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τα δικά της. Θεωρείται επίσης περισσότερο από βέβαιο πως η νέα τουρκική κυβέρνηση θα επιδιώξει τη βελτίωση της σχέσης της με το Ισραήλ. Ήδη, σχετικές παρασκηνιακές κινήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο περίφημος γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο θα αποτελεί όνειρο θερινής ή χειμερινής νυκτός, καθώς ακόμη και η προσέγγιση με την Αίγυπτο επετεύχθη λόγω της ενθάρρυνσης που είχε από την αμερικανική κυβέρνηση.
• Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του επιδείνωσαν δραματικά το οικονομικό κλίμα με τους πειραματισμούς ή τις σκοπιμότητές τους, και είναι υπεύθυνοι για την επισώρευση μεγαλύτερων δεινών στις πλάτες του ελληνικού λαού. Η επιλογή της εξόδου από το ευρώ θα είναι παρεκτροπή. Μπορεί η δραχμή να έχει μια μικρή κοινωνική δυναμική, αλλά δεν είναι η δυναμική αυτή που καταγράφηκε ούτε στο δημοψήφισμα ούτε στις εκλογές. Ο κ. Τσίπρας ήταν σαφής στο τι ζητούσε. Και πάντως δεν πρότεινε ούτε μια φορά έξοδο από την Ευρωζώνη. Αντιθέτως, τόνισε την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Η πορεία προς την έξοδο από το ευρώ θα αποτελεί δημοκρατική παρεκτροπή.
• Ο αγοραίος λαϊκισμός σχετικά με το δημοψήφισμα, ο οποίος συνεχίζεται, συγκρούστηκε χθες στη Σύνοδο Κορυφής με τη θέση των ηγετών των βαλτικών χωρών: να πραγματοποιήσουμε κι εμείς ένα δημοψήφισμα στους λαούς μας με το ερώτημα αν θα ήθελαν να βοηθήσουμε οικονομικά την Ελλάδα; Αντιλαμβάνεται κανείς ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με διαφορετικούς λαούς και διαφορετικές βουλήσεις. Η ΕΕ έχει τρόπους να ξεπερνά τέτοιου είδους αδιέξοδα. Με λίγα λόγια, εκτός από εμάς υπάρχουν και άλλοι πάνω στη Γη.
• Το 50% των Γάλλων τάσσονται υπέρ ενός Grexit σύμφωνα με δημοσκόπηση της Le Parisien. Ωστόσο η γαλλική κυβέρνηση εργάζεται για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Έρχεται σε αντίθεση με τη βούληση του γαλλικού λαού. Υπάρχουν στιγμές που την κρατική πολιτική την αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις και οι ίδιοι οι πρωθυπουργοί. Δεν υπεκφεύγουν.
• Ένας νάρκισσος και εγωκεντρικός άνθρωπος, ο κ. Βαρουφάκης, εγκλημάτησε στις πλάτες του ελληνικού λαού πειραματιζόμενος σε μια προσφιλή ακαδημαϊκή του θεωρία (Θεωρία των Παιγνίων) και διαμορφώνοντας το οικονομικό και ακαδημαϊκό του μέλλον. Η αμετροέπειά του έφθασε στο σημείο να χαρακτηρίζει, έχοντας την ιδιότητα του υπουργού, δηλαδή εκφράζοντας τον ελληνικό λαό, «τρομοκράτες» και «εγκληματίες» τους ανθρώπους τους οποίους παρακαλούσε να του παράσχουν οικονομική βοήθεια. Είναι αυτό το πολιτικό ήθος το οποίο επικροτεί ο ελληνικός λαός;
Εν κατακλείδι: Έξοδος από το ευρώ σημαίνει αυτήν τη στιγμή έγκλημα εσχάτης προδοσίας. Και η ελληνική ιστορία έχει πολλά παραδείγματα για το πώς πληρώνεται ένα τέτοιο έγκλημα.
Στους δρόμους για να το αποφύγουμε.