Στα 115 χρόνια της, που τα έκλεισε χθες, η Σουζάνα Μούσατ Τζόουνς είναι ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου. Στις 19 Ιουνίου πήρε τον «τίτλο» από την Τζεραλίν Τάλι, που απεβίωσε σε ηλικία 116 ετών. Σε πολλούς ίσως να μην προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι αποδεδειγμένα γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου είναι γυναίκες. Είναι άλλωστε γνωστό ότι το… ασθενές φύλο ζει περισσότερα χρόνια από τους άνδρες, αυτό όμως δεν συνέβαινε πάντα.
Μια νέα αμερικανική έρευνα εκτιμά ότι οι γυναίκες, σε παγκόσμιο επίπεδο, άρχισαν να ζουν περισσότερο κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Γεροντολογίας Αϊλίν Κρίμινς του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, ανέλυσαν στοιχεία για τις γεννήσεις σε δεκατρείς αναπτυγμένες χώρες, το διάστημα 1800-1935.
Σύμφωνα με τη μελέτη, μετά το 1880 ο ρυθμός μείωσης των θανάτων των 40χρονων γυναικών ήταν έως και 70% μεγαλύτερος από ό,τι των 40χρονων ανδρών.
«Ενώ το μεγάλο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες θεωρείται σήμερα φυσιολογικό, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δημογραφικό φαινόμενο το οποίο έκανε την εμφάνισή του στο τέλος του 19ου αιώνα», επισημαίνουν οι ερευνητές.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις θεωρούνταν η κύρια για τους πρόωρους θανάτους ανδρών, ενώ και τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά εμφανίζονταν συχνότερα στο «ισχυρό» φύλο. Από βιολογική άποψη, οι άνδρες ήταν πιο ευάλωτοι στις καρδιαγγειακές παθήσεις (πιθανώς και λόγω γενετικών διαφορών σε σχέση με τις γυναίκες). Αυτό έγινε ακόμα πιο εύκολα διαπιστώσιμο όταν χάρη στις προόδους της σύγχρονης ιατρικής, μετά το τέλος του 19ου αιώνα, άρχισαν να μειώνονται οι θανατηφόρες λοιμώξεις από διάφορα μικρόβια. Επίσης, η σταδιακή βελτίωση της διατροφής φαίνεται πως είχε συγκριτικά πιο θετική επίδραση στις γυναίκες παρά στους άνδρες.