Σαν τρίαινα σκίζουν το βόρειο Αιγαίο οι τουριστικότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, τα τρία πόδια της Χαλκιδικής· Κασσάνδρα, Σιθωνία και χερσόνησος του Άθω.
Εκείνο που κάνει τα τρία πόδια της Χαλκιδικής να ξεχωρίζουν στο σύνολό τους είναι η ευωδιά της ρητίνης από τα πεύκα που φτάνουν μέχρι το κύμα και οι μεγάλες ακρογιαλιές με την ψιλή άμμο και τα διάφανα νερά.
Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες τις επισκέπτονται κάθε χρόνο, είναι όμως και το καταφύγιο άλλων τόσων –κυρίως Θεσσαλονικέων– που διατηρούν εκεί τα εξοχικά τους σπίτια. Τα τρία πόδια της χερσονήσου έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους, το καθένα όμως διατηρεί κι ένα δικό του χρώμα και ύφος.
(Φωτ.: Google Earth)
Κασσάνδρα
Η τουριστικότερη από τις τρεις χερσονήσους, εξαιτίας και της κοντινότερης απόστασής της από τη Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο «Μακεδονία», είναι η Κασσάνδρα, με τον μεγάλο αριθμό παραθαλάσσιων χωριών, τις πολλές τουριστικές μονάδες και την έντονη νυχτερινή ζωή.
Η Κασσάνδρα χωρίζει τον Θερμαϊκό από τον Τορωναίο κόλπο, αλλά η ανθρώπινη ανησυχία φρόντισε να τους ενώσει στην είσοδο της χερσονήσου, με τον ισθμό της Νέας Ποτίδαιας. Η τελευταία είναι αρχαία αθηναϊκή αποικία και εκτός από τον ισθμό είναι γνωστή για το σωζόμενο τμήμα του αρχαίου τείχους της και για τη μεγάλη σε έκταση και σε πλάτος (μία από τις μεγαλύτερες στη Χαλκιδική) αμμουδερή παραλία της.
Ο ισθμός της Νέας Ποτίδαιας (φωτ.: halkidiki.com)
Λίγο πιο κάτω, στην πλευρά του Τορωναίου, βρίσκεται η λιγότερο τουριστική και γνωστή για τον βυζαντινό της πύργο Νέα Φώκαια.
Ο επισκέπτης συναντά μετά τη μαγευτική Άφυτο. Είναι χτισμένη στο «φρύδι» του γκρεμού, ενώ τα πέτρινα σπιτάκια της και τα καλντερίμια της παραπέμπουν σε κάποιο γραφικό νησί των Κυκλάδων. Στην άκρη του γκρεμού είναι χτισμένη και η Καλλιθέα, το χωριό με την πιο έντονη νυχτερινή ζωή σε ολόκληρη τη Χαλκιδική, από όπου, λίγο μετά για την ακρίβεια, ξεκινούν πυκνά δάση με πεύκα και χωριά που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.
Πολύχρονο
Ειδικότερα, από την πλευρά του Τορωναίου συναντάμε την ημιορεινή Κρυοπηγή και τα παραθαλάσσια Πολύχρονο, Χανιώτη και Πευκοχώρι. Μετά το τελευταίο βρίσκεται ένα μνημείο της φύσης, η λιμνοθάλασσα του Γλαρόκαβου με το στενό της στόμιο, και αμέσως μετά η ομορφότερη παραλία της Κασσάνδρας όπου χάσκει το κάποτε σπουδαίο Xenia της περιοχής. Σ’ αυτήν τα πεύκα κάνουν σκιά στους λουόμενους, τα νερά είναι γαλαζοπράσινα και η άμμος σχεδόν λευκή.
Στη χερσόνησο της Κασσάνδρας από την πλευρά του Θερμαϊκού κόλπου οι ρυθμοί ζωής είναι λιγότεροι έντονοι, χωρίς όμως να λείπουν τα υψηλά νούμερα τουριστών.
Από τη συγκεκριμένη πλευρά υπάρχουν τα ιαματικά λουτρά της Αγίας Παρασκευής, το ψαροχώρι της Νέας Σκιώνης, το πανέμορφο ακρωτήρι Ποσείδι, η Σκάλα Φούρκας με την ατέλειωτη παραλία της, η Σίβηρη, και αρκετά πιο πάνω η τουριστικότατη ακτή της Σάνης.
Σιθωνία
Πιο όμορφη και πιο πράσινη, αγριότερη και με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς ζωής σε σχέση με την Κασσάνδρα, είναι η χερσόνησος της Σιθωνίας, το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής.
Νικήτη
Η Νικήτη στην είσοδό της και ο Νέος Μαρμαράς είναι οι τουριστικότερες περιοχές αυτού του «ποδιού». Και οι δύο οικισμοί βλέπουν τον Τορωναίο κόλπο και έχουν έντονη νυχτερινή ζωή και πολλές επιλογές διασκέδασης. Γύρω από αυτούς υπάρχουν πολλές ελάχιστα αξιοποιημένες και καταπράσινες παραλίες (Σπαθιές, Ακτή Καλογριάς, Άγιος Ιωάννης, Λαγόμανδρα κτλ.), σε φυσικούς όρμους και κολπίσκους.
Μετά τον Νέο Μαρμαρά ξεκινούν ατέλειωτες πάμφυτες και αναξιοποίητες εκτάσεις, που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα, για να φτάσουμε στη μύτη της Σιθωνίας όπου βρίσκεται ο οικισμός της Τορώνης και ο άγριας ομορφιάς κόλπος Πόρτο Κουφό (φωτο αριστερά), ίσως το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στο Αιγαίο.
Ακόμα πιο άγρια και ελάχιστα αξιοποιημένη είναι η πλευρά της Σιθωνίας προς τον Σιγγιτικό κόλπο. Από εκεί διακρίνεται πεντακάθαρα το ιερό βουνό που προκαλεί δέος: ο επιβλητικός Άθως στην άκρη μιας λωρίδας γης.
Μόνοι κατοικημένοι οικισμοί αυτής της πλευράς της Σιθωνίας είναι η Σάρτη και η Βουρβουρού. Σε απόσταση περίπου 60 χλμ, από το Πόρτο Κουφό και έως τη Βουρβουρού, υπάρχουν αμέτρητοι κόλποι με εξωτικές παραλίες και αρκετά κάμπινγκ. Πευκόφυτες μαγικές εκτάσεις γης που δίνουν διαφορετικό χρώμα στα κρυστάλλινα νερά της περιοχής.
Βουρβουρού
Το Καλαμίτσι, το Κριαρίτσι, το Πλατανίτσι, ο Αρμενιστής, ο Όρμος της Παναγιάς και το σύμπλεγμα των μικρών νησίδων γύρω από τη Βουρβουρού είναι οι πιο γνωστές από τις ακτές της περιοχής. Κορυφαίες όλων είναι οι μικρές εξωτικού «χρώματος» ακρογιαλιές στην περιοχή Καβουρότρυπες.
Καβουρότρυπες
Τρίτο πόδι
Μικρή σε έκταση είναι η κατοικημένη περιοχή της χερσονήσου του Άθω, αφού σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτής καταλαμβάνει το Άγιον Όρος, με τα είκοσι μοναστήρια του και τις αμέτρητες σκήτες.
Άθως
Στο τρίτο πόδι τουριστικοί οικισμοί με όμορφες παραλίες και πράσινο είναι η Ιερισσός, τα Νέα Ρόδα και η Ουρανούπολη. Εκεί, απέναντι από την ακτή Τρυπητή, βρίσκεται η Αμμουλιανή – το μοναδικό νησί της Χαλκιδικής. Αποτελεί τουριστικό θέρετρο και διαθέτει όμορφες παραλίες, ενώ από την κοντινότερη στεριά απέχει μόλις είκοσι λεπτά.