Τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές της Τροίας και μεταφέρθηκαν από τον Σλίμαν σε 44 χώρες, με το μεγαλύτερο μέρος τους στη Ρωσία (ο λεγόμενος θησαυρός της Τροίας, θα επιδιώξουν οι τουρκικές Αρχές μετά την ολοκλήρωση του μουσείου της Τροίας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κατασκευή.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το νέο μουσείο που κατασκευάζεται από πέρυσι στο χωριό Τεβφίκιγιε, εκεί όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Τροίας, φιλοδοξεί να καταστήσει την περιοχή επίκεντρο του τουριστικού κύματος, εφάμιλλη της Αγίας Σοφίας, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Κεμάλ Ντοκούζ.
Η Τροία βρίσκεται κοντά στην πόλη των Δαρδανελλίων (Τσανάκαλε) και είναι στην πρώτη δεκάδα τόσο των περισσότερο επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων της σύγχρονης Τουρκίας όσο και των πιο κερδοφόρων. Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι τον επισκέπτονται κάθε χρόνο. Μετά την ολοκλήρωση του μουσείου που καταλαμβάνει έκταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων, προβλέπεται ότι θα προσελκύει τον διπλάσιο αριθμό επισκεπτών.
Ο Δούρειος Ίππος, κατά τη σύλληψη των Τούρκων, που βρίσκεται έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας
Το νέο μουσείο της Τροίας υπολογίζουν οι τουρκικές αρχές ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του επομένου έτους.