Μάχη στήθος με στήθος για το «ναι» και το «όχι» ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, με την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ, ανεξάρτητα με την προτίμησή τους στο ερώτημα που τίθεται.
Ειδικότερα, σε έρευνα της Alco για το Έθνος το «ναι» προηγείται με 44,8% έναντι 43,4% που συγκεντρώνει το «όχι», ενώ οι αναποφάσιστοι κινούνται στο 11,8%. Συντριπτικό είναι το ποσοστό των πολιτών που τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ: 74%, έναντι 15%.
Το 61% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι με το «όχι» υπάρχει κίνδυνος εξόδου από την Eυρωζώνη, έναντι του 30% που δεν αποδέχονται αυτή την άποψη και 9% που δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. Επιπλέον, το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν θα αλλάξει η στάση των δανειστών αν επικρατήσει το «όχι», έναντι 30% που πιστεύει το αντίθετο.
Σε άλλη δημοσκόπηση, επίσης της Alco για το protothema.gr, στην πρόθεση ψήφου της έρευνας (η οποία διενεργήθηκε 1η με 3 Ιουλίου σε δείγμα 1400 ψηφοφόρων), το 41,7% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «ναι», ποσοστό το οποίο είναι μόλις κατά 0,6% υψηλότερο από εκείνους που προτιμούν το «όχι» (41,1%). Στο 10,7% οι αναποφάσιστοι, ενώ 4,1% δηλώνει ότι θα απέχει και 2,4% θα προτιμήσει λευκό.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι μισοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ εμφανίζονται να μην ακολουθούν την γραμμή του άκυρου ή της αποχής που πρότεινε ο Περισσός και στρέφονται κατά 39% προς το «όχι» και κατά 13% προς το «ναι».
Σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, την οποία επικαλείται το Bloomberg, το «όχι» είναι στο 43%, έναντι 42,5% για το «ναι» με το στατιστικό λάθος στο +/-3%. Το 14,5% δεν απαντά και το 81% δηλώνει ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.
Ακόμη, σε έρευνα της Public Issue για την Αυγή η μάχη είναι ξανά σώμα με σώμα. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στη μεν πρόθεση ψήφου το «όχι» εμφανίζεται στο 43% και το «ναι» στο 42,5%, όμως εάν συνεκτιμηθεί η πιθανή ψήφος των αναποφάσιστων η εικόνα αντιστρέφεται και το «ναι» επικρατεί με 45,5% έναντι του «όχι» με 45%.
Στην παράσταση νίκης επικρατεί το «ναι» με 50% έναντι 39% για το «όχι». Στην ερώτηση για το πραγματικό διακύβευμα του δημοψηφίσματος, «εάν το «όχι» σημαίνει στην πραγματικότητα «επιστροφή στη δραχμή», το 48% το συμμερίζεται και το 47% όχι.
Τέλος, σε δημοσκόπηση της GPO για το Mega, σε ένα πανελλαδικό δείγμα 2453 ανθρώπων το «ναι/μάλλον» προηγείται οριακά με 44,1% έναντι 43,7% του «όχι/μάλλον». Αντίθετα το «σίγουρα/ναι» συγκεντρώνει μικρότερο ποσοστό (41%) έναντι του «σίγουρα/όχι» (41,8%). Στο 2,5% το «λευκό/άκυρο» ενώ «δεν ξέρω/δεν απαντώ» επέλεξε να απαντήσει το 9,7%.