Για ένα δευτερόλεπτο θα σταματήσουν αναγκαστικά τα ρολόγια της Γης, τα μεσάνυχτα της Τρίτης 30 Ιουνίου αφού θα προστεθεί ένα εμβόλιμο (διορθωτικό) δευτερόλεπτο από τους «φύλακες» του παγκόσμιου χρόνου. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, το τελευταίο λεπτό του μήνα να έχει 61 δευτερόλεπτα και όχι 60.
Το φαινόμενο θα λάβει χώρα στις 23:59:59 ώρα Γκρίνουιτς (02:59:59 ώρα Ελλάδας) και η ώρα θα «κολλήσει» για ένα πρόσθετο δευτερόλεπτο (23:59:60), προτού τα ρολόγια δείξουν 00:00:00 (03:00:00 ώρα Ελλάδας) και ξεκινήσει η Τετάρτη 1 Ιουλίου.
Πρόκειται για την 27η φορά που συμβαίνει αυτό καθώς η προηγούμενη φορά που είχε γίνει κάτι ανάλογο, ήταν το 2012 (προηγουμένως είχαν γίνει προσθήκες δευτερολέπτων τα έτη 2008, 2005 και 1998).
Τα δευτερόλεπτα που χρειάζεται τυπικά ο πλανήτης μας για να πραγματοποιήσει μια περιστροφή 360 μοιρών σε ένα 24ωρο είναι 86.400. Η Γη όμως δέχεται συνεχώς βαρυτικές επιδράσεις από τον Ήλιο, τη Σελήνη και τους άλλους πλανήτες, με συνέπεια η ταχύτητα περιστροφής της να μην είναι σταθερή, αλλά να επιβραδύνεται ανεπαίσθητα.
Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται απόκλιση της τάξης των δύο χιλιοστών του δευτερολέπτου ανάμεσα στον φυσικό (αστρονομικό-ηλιακό) χρόνο και στον Διεθνή Ατομικό Χρόνο που μετρούν τα ατομικά ρολόγια με ακρίβεια δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου. Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνεται περιοδικά μια διόρθωση στον Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο (UTC), τον διάδοχο της ώρας Γκρίνουιτς (GMT), που μετριέται από τα ατομικά ρολόγια.
Η πρώτη διόρθωση έγινε το 1972. Το έξτρα δευτερόλεπτο ανακοινώνεται μήνες πριν από την εισαγωγή του, ώστε να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία της διεθνούς κοινότητας, και παραδοσιακά προστίθεται είτε το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου, είτε το βράδυ της 30ής Ιουνίου.
Η αναστάτωση που προκαλεί η προσθήκη αυτού του εμβόλιμου δευτερολέπτου έχει οδηγήσει στη σκέψη να σταματήσει αυτή η πρακτική, κάτι το οποίο θα εξετάσει ξανά η ITU (Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών) σε συνάντηση στη Γενεύη εντός του 2015. Αυτό σημαίνει ότι πλέον ο χρόνος θα βασίζεται αποκλειστικά στα ατομικά ρολόγια ύψιστης ακρίβειας, χωρίς να γίνεται περιοδική διόρθωση με βάση τον αστρονομικό χρόνο.