Στην καρδιά της Συμφερούπολης της Κριμαίας έγινε τελετή μνήμης για τα θύματα που εξορίστηκαν από τη χερσόνησο μετά την αποχώρηση των ναζιστικών δυνάμεων από την περιοχή.
Κρατώντας λουλούδια με μαύρες κορδέλες, σημαίες της Ρωσίας, της Ελλάδας και της Κριμαίας περίπου 200 κάτοικοι της περιοχής τίμησαν τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τους Βούλγαρους οι οποίοι εκτοπίστηκαν πριν από 71 χρόνια με προορισμό το Ουζμπεκιστάν.
Ο εκτοπισμός άρχισε στις 24 Ιουνίου 1944 με επιλογή 20 εθνικοτήτων από την Κριμαία με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.
Μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι Τάταροι (183.000), ενώ ο αριθμός των εκτοπισμένων Ελλήνων, Αρμενίων και Βούλγαρων έφθασε τις 40.000. Οι εξορισμένοι Έλληνες εκτιμάται πως ήταν 14.300 και 3.531 είχαν ελληνική υπηκοότητα.
Έλληνες ομογενείς καταθέτουν στεφάνι στη μνήμη των εκτοπισμένων της Κριμαίας (Φωτ.:vk.com)
Μετά το περσινό δημοψήφισμα τον Μάρτιο του 2014, όταν η Κριμαία επέστρεψε στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τον Απρίλιο διάταγμα για την αποκατάσταση των Τατάρων, Ελλήνων, Αρμενίων και των άλλων λαών της Κριμαίας.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κριμαίας Ρουσλάν Μπαλμπέκ, δήλωσε ότι μέχρι το 2020 αναμένεται να διατεθούν από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό περισσότερα από 10 δις ρούβλια, για την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση των εκτοπισμένων λαών, ποσό που πιθανότατα θα αυξηθεί.
Στη χερσόνησο έχουν επιστρέψει και ζουν σήμερα περίπου 300-400 χιλιάδες εξόριστοι, ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες με τις οικογένειές τους.