Το έντερο –που αποτελείται από το λεπτό και παχύ έντερο– είναι το χαμηλότερο μέρος του πεπτικού μας συστήματος. Η κύρια λειτουργία του λεπτού εντέρου είναι να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά από τροφές που διασπώνται στο στομάχι, ενώ το παχύ έντερο απορροφά το νερό από τα παχύρευστα και στέρεα υπολείμματα των τροφών μετασχηματίζοντάς τα σε κόπρανα που αποβάλλονται από το σώμα.
Η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας συνδέεται άμεσα με την ομαλή λειτουργία του εντέρου.
Πολύ συχνά όμως –και ιδίως όταν ο οργανισμός παρουσιάζει σχετική ευαισθησία– διαταράσσεται η ισορροπία του, και κατ’ επέκταση η λεγόμενη «χλωρίδα», δημιουργώντας μας ένα αίσθημα φουσκώματος ή δυσφορίας στην περιοχή, ή ακόμη και δυσκοιλιότητα.
Ποιες τροφές μπορούμε να καταναλώνουμε για να ενισχύουμε την ομαλή λειτουργία του εντέρου και κατά πόσο βοηθά η καθημερινή άσκηση προς αυτήν την κατεύθυνση;
Ο γαστρεντερολόγος Παναγιώτης Κασαπίδης (με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη) έδωσε στο pontos-news.gr πολύτιμες απαντήσεις.
«Απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλίσουμε συστηματικά την ομαλή λειτουργία του εντέρου, είναι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, με τροφές όπως είναι τα χόρτα, τα θαλασσινά, η ντομάτα, το ελαιόλαδο, άφθονα φρούτα και λαχανικά. Επίσης, η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών, όπως για παράδειγμα το μαύρο ψωμί, τα όσπρια και τα δημητριακά, έτσι ώστε να υπάρχει μεγάλος όγκος κοπράνων και να αποβάλλουμε από τον οργανισμό μας τις τοξίνες».
Το έντερο είναι το χαμηλότερο μέρος του πεπτικού μας συστήματος
Ποιες είναι όμως οι τροφές που διαταράσσουν την ισορροπία του εντέρου; «Σίγουρα υπάρχουν τροφές που θα ήταν προτιμότερο να αποφύγουμε –ή έστω να περιορίσουμε την κατανάλωσή τους– προκειμένου να μην επιβαρύνουμε το έντερό μας. Τέτοιες τροφές είναι εκείνες που περιέχουν άμυλο και πρωτεΐνες, όπως το κόκκινο κρέας, το ρύζι, τα μακαρόνια και οι πατάτες. Σαφέστατα ο οργανισμός μας έχει ανάγκη και από αυτές, αλλά πάντα με μέτρο».
Εκεί όμως που στέκεται ιδιαίτερα ο γιατρός, είναι η αποφυγή και ο μετριασμός της κατανάλωσης λευκών γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, τυρί φέτα) καθώς «ενδέχεται να μην αφομοιωθούν επαρκώς από τον οργανισμό –ιδίως όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη– και να προκαλέσουν φούσκωμα. Έτσι, συστήνεται η κατανάλωση κίτρινου τυριού, όπως και του κεφίρ, καθώς περιέχει βακίλους που επιτρέπουν την καταστροφή των βλαβερών βακίλων στο έντερο και συγχρόνως έχει την ιδιότητα να κολλά στο εντερικό τοίχωμα δημιουργώντας ένα είδος φράγματος προστασίας».
Συστήνεται η κατανάλωση κίτρινου τυριού ιδίως όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη
Και τι συμβαίνει με την κατανάλωση υγρών; Κατά πόσο βοηθούν από την πλευρά τους την καλή υγεία του εντέρου; «Η καλή και επαρκής ενυδάτωση εκ των έσω είναι άλλο ένα στοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο.
»Η κατανάλωση 6-8 ποτηριών υγρών την ημέρα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη και συστήνεται ανεπιφύλακτα», αναφέρει ο γαστρεντερολόγος.
«Δεν είναι απαραίτητο τα υγρά να είναι μόνο το νερό, αλλά οποιοδήποτε άλλο αφέψημα, όπως το χαμομήλι, το τσάι, το τίλιο, ή ακόμη και ένας φρέσκος χυμός φρούτων».
Υπάρχουν τροφές που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα; «Θα επιμείνω στην υιοθέτηση των τροφών που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή. Επίσης, μπορούμε να τρώμε και σύκα ή αποξηραμένα δαμάσκηνα. Κάτι άλλο που ενδείκνυται σε αυτήν την περίπτωση, είναι η ένταξη σωματικής δραστηριότητας στο καθημερινό μας πρόγραμμα, από περπάτημα και ασκήσεις εδάφους μέχρι κολύμπι και ποδόσφαιρο».
Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
Πριν κλείσουμε τη συζήτησή μας, ζητάμε από τον Π. Κασαπίδη να μας πει αν υπάρχουν σκευάσματα που αντιμετωπίζουν τη διαταραχή στην ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου.
«Βέβαια υπάρχουν και είναι τα λεγόμενα προβιοτικά, τα οποία συνταγογραφεί ο γιατρός και αγοράζονται στα φαρμακεία. Πρόκειται περί φυσικών “καλών” βακτηρίων που ζουν στο έντερό μας και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική ευεξία μας. Δεν είναι φάρμακα, αλλά συμπληρώματα διατροφής τα οποία βοηθούν στην αναπλήρωση και στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου».
Επιπρόσθετα, κυκλοφορούν στο εμπόριο, και στα εξειδικευμένα καταστήματα βιολογικών ή ομοιοπαθητικών προϊόντων, διάφορα βότανα (όπως ο μάραθος, ο λιναρόσπορος, το ψύλλιο, το δενδρολίβανο) που αρκετοί υποστηρίζουν ότι μπορούν επίσης να συντελέσουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου.