Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 50 συνηθισμένες χημικές ουσίες –στις οποίες οι άνθρωποι εκτίθενται καθημερινά– μπορεί να συμβάλουν στην εκδήλωση καρκίνου σε περίπτωση που συνδυαστούν μεταξύ τους ακόμη και σε χαμηλές δόσεις.
Αυτό αποκάλυψε διεθνής επιστημονική έρευνα (η οποία είναι η πρώτη που διεξάγεται σε τέτοια έκταση) για τη διαπίστωση της πιθανής καρκινογόνας δράσης των χημικών του περιβάλλοντος στον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι ερευνητές υπό τον Ουίλιαμ Γκούντσον του Ιατρικού Κέντρου Καλιφόρνιας-Ειρηνικού στο Σαν Φρανσίσκο μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα σε 85 κοινές χημικές ουσίες που από μόνες τους δεν θεωρούνται καρκινογόνες για τους ανθρώπους. Μετά από ενδελεχή έρευνα ανακάλυψαν ότι οι 50 από αυτές (όπως για παράδειγμα η ακεταλδεΰδη, η αζαθειοπρίνη, το βενζόλιο, η κυκλοσπορίνη και η μεθανάλη ή φορμαλδεΰδη), σε διάφορους συνδυασμούς στο περιβάλλον, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε καρκίνο.
Με βάση τις μέχρι στιγμής έρευνες, οι διάφορες χημικές ουσίες μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για έως το 20% των καρκίνων διεθνώς.
«Καθίσταται επείγον να αφιερώσουμε περισσότερη προσοχή στις επιπτώσεις που έχει η έκθεση σε χαμηλές δόσεις σε αυτά τα μίγματα χημικών, τα οποία υπάρχουν στο φαγητό που τρώμε, στον αέρα που αναπνέουμε και στο νερό που πίνουμε» δήλωσε ο βιολόγος του καρκίνου δρ Χεμάντ Γιασαέι του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ του Λονδίνου.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Carcinogenesis.