Το πρώτο «έξυπνο τσιρότο» που μπορεί να ανιχνεύσει αξιόπιστα τις αυξήσεις του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα και στη συνέχεια να χορηγήσει αυτόματα τις απαραίτητες δόσεις ινσουλίνης στους διαβητικούς δημιουργήθηκε πρόσφατα από Αμερικανούς επιστήμονες.
Η αρμόδια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Ζεν Γκου του Τμήματος Βιοϊατρικής-Μηχανικής δοκίμασαν το πρωτοποριακό αυτό τσιρότο με επιτυχία σε πειραματόζωα και αν μελλοντικά οι αντίστοιχες δοκιμές στους ανθρώπους αποδειχθούν το ίδιο επιτυχείς, τότε όσοι πάσχουν από διαβήτη θα απαλλαγούν μια και καλή από το συνεχές τρύπημα του δαχτύλου τους με τη βελόνα.
Επιπρόσθετα, θα αποφεύγονται τα ανθρώπινα λάθη στη δοσολογία της ινσουλίνης, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές όπως η τύφλωση, ο ακρωτηριασμός, ακόμη και ο θάνατος.
Όπως προέκυψε από τα πειράματα σε ποντίκια που έπασχαν από διαβήτη, με το «έξυπνο τσιρότο» –το οποίο είναι τετράγωνο, εφάπτεται στο δέρμα και διαθέτει πάνω από 100 μικροσκοπικές βελόνες στο κάτω μέρος του– το σάκχαρο αποκαταστάθηκε στο σωστό επίπεδο εντός 30 λεπτών, μένοντας σταθερά εκεί έως και 9 ώρες. Αντιθέτως, στα ποντίκια που δεν είχε τοποθετηθεί τσιρότο, έπρεπε να γίνει νέα ένεση ινσουλίνης πολύ νωρίτερα.
Το τσιρότο ινσουλίνης
Πρόκειται για έναν μηχανισμό στον οποίο κάθε μικροβελόνα περιέχει μικροσκοπικούς αποθηκευτικούς χώρους για την ινσουλίνη και για τα ένζυμα που καταγράφουν το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα του ασθενούς. Η βελόνα δίνει την εντολή να απελευθερώνεται η ινσουλίνη την κατάλληλη στιγμή και στην αναγκαία ποσότητα, και το μόνο που αισθάνεται ο ασθενής είναι κάτι σαν το τσίμπημα ενός κουνουπιού. Οι ερευνητές δήλωσαν πως στην πορεία το τσιρότο θα εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, καθώς θα είναι εφικτό να ρυθμιστεί ανάλογα με το βάρος του ασθενούς και την αντοχή του στην ινσουλίνη.
Η δημοσίευση έγινε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ.