Άλλαξαν τα μέχρι στιγμής δεδομένα αναφορικά με τις συστάσεις γύρω από τα επιθυμητά επίπεδα της δισφαινόλης Α (ή αλλιώς BPA) δηλαδή της χημικής ουσίας που εντοπίζεται στα πλαστικά μπουκάλια νερού.
Την αλλαγή επέφερε νέα έρευνα που διενεργήθηκε από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, όταν εξέτασε 16 μάρκες εμφιαλωμένου νερού. Ποιες ήταν οι διαπιστώσεις της;
Σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι καθώς τα σημερινά χαμηλά επίπεδα της δισφαινόλης Α στον τομέα των πλαστικών έχουν κριθεί ασφαλή δεν υπάρχει πρόβλημα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα δήθεν αβλαβή επίπεδα αυξάνονταν.
Αυτό συνέβη σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, όταν άφησαν τα μπουκάλια εκτεθειμένα σε 70°C (θερμοκρασία, στην οποία μπορεί να φτάσει το εσωτερικό ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου).
Όταν το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο –ανθεκτικό υλικό από το οποίο κατασκευάζονται τα πλαστικά μπουκάλια νερού– θερμαίνεται, απελευθερώνει το λεγόμενο χημικό ΒΡΑ, που σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να επιφέρει αρκετές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό σε περίπτωση που κάποιος εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα.
Η ραγδαία αύξηση αυτών των χημικών ουσιών προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστήμονες, οι οποίοι σπεύδουν να μας προειδοποιήσουν να αποφεύγουμε την κατανάλωση νερού που έχει παραμείνει στο αυτοκίνητό μας ξεχασμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα.