Υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους ακολουθούν ένα επιβλαβές μοντέλο καθιστικής ζωής. Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι το ίδιο μοντέλο ακολουθούν και οι τέσσερις στους πέντε εφήβους. Όλο αυτό το… καθισιό μεταφράζεται σε 500.000 θανάτους το χρόνο και σε ένα κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία που ετησίως υπερβαίνει τα 80 δισ. ευρώ. Δηλαδή, 5 δισ. περισσότερα από τα χρήματα που ξοδεύονται ετησίως, σε παγκόσμια βάση, για ογκολογικά φάρμακα.
Τα στοιχεία προκύπτουν από τη μελέτη που έγινε για λογαριασμό του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών από τον Διεθνή Σύνδεσμο για τον Μαζικό Αθλητισμό και Πολιτισμό.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πιο κοινές αιτίες θανάτου –στεφανιαία νόσος, διαβήτης Τύπου II, καρκίνος του παχέος εντέρου και καρκίνος του στήθους– έχουν να κάνουν με τη σωματική αδράνεια. «Κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και από το κάπνισμα», αναφέρουν οι μελετητές οι οποίοι καλούν τους Ευρωπαίους να υιοθετήσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής.
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η καθιστική ζωή σχετίζεται και με ψυχικές διαταραχές αφού η σωματική άσκηση βοηθά στη μείωση των επιπτώσεων της κατάθλιψης, τους άγχους, της μειωμένης αυτοεκτίμησης, της ψυχικής και συναισθηματικής κόπωσης.
Περίπου 83 εκατ. Ευρωπαίοι, δηλαδή ο ένας στους τέσσερις, εμφανίζει κακή ψυχική υγεία ενώ το έμμεσο κόστος των διαταραχών διάθεσης και άγχους υπολογίζεται άνω των 23 δισ. ευρώ το χρόνο.
«Πρέπει να κινούμαστε περισσότερο. Είκοσι λεπτά ήπιας άσκησης την ημέρα θα άλλαζαν σημαντικά τα δεδομένα. Αν μειώναμε μόνο κατά 1/5 το επίπεδο σωματικής αδράνειας στην Ευρώπη θα σώζαμε 100.000 ζωές και παράλληλα θα εξοικονομούσαμε 16 δισ. ευρώ ετησίως», εξηγεί ο Μόγκενς Κίκερμπι, πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου για τον Μαζικό Αθλητισμό και Πολιτισμό. Προτείνει, μάλιστα, να κατεβαίνουμε στην προηγούμενη στάση και να κάνουμε έναν ζωηρό περίπατο μέχρι τον προορισμό μας ή να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ.