Σε μελλοντική δημιουργία ενός τεστ διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ έως και μία δεκαετία προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα θα μπορούσε να οδηγήσει η πρόσφατη ανακάλυψη μιας χημικής ουσίας στο αίμα, η οποία φανερώνει ότι αρχίζει η διαδικασία νευροεκφύλισης του εγκεφάλου.
Βρετανοί και άλλοι επιστήμονες που διενέργησαν την έρευνα υπό τον δρ Στίβεν Κιντλ του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου μελέτησαν δείγματα αίματος άνω των 200 διδύμων αναλύοντας το επίπεδο 1.129 πρωτεϊνών. Αυτά τα στοιχεία υποβλήθηκαν σε σύγκριση με τα αποτελέσματα νοητικών τεστ που έγιναν μετά από δέκα χρόνια στα ίδια άτομα.
Όπως προέκυψε, το επίπεδο μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης (ΜΑΡΚΑΡΚ5) τείνει να είναι χαμηλότερο στους ανθρώπους που ο εγκέφαλός τους έχει αρχίσει να εκφυλίζεται εμφανίζοντας «ήπια γνωστική διαταραχή», μια κατάσταση που θεωρείται πρόδρομος της άνοιας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματά τους πρέπει να επιβεβαιωθούν από άλλη έρευνα ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η ανάπτυξη ενός αξιόπιστου διαγνωστικού τεστ.
Τα περιστατικά άνοιας και Αλτσχάιμερ αναμένεται να τριπλασιαστούν παγκοσμίως έως το 2050, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί θεραπεία. Η επιστημονική κοινότητα και οι φαρμακευτικές εταιρείες εκτιμούν ότι αν η θεραπεία ξεκινήσει έγκαιρα, ο εγκέφαλος θα προστατευτεί καλύτερα και γι’ αυτόν το λόγο θεωρείται αναγκαίο να βρεθεί ένα τεστ έγκαιρης διάγνωσης του Αλτσχάιμερ.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό ψυχιατρικής Translational Psychiatry.