Ευχάριστα είναι τα νέα για τους απανταχού φίλους της σοκολάτας! Όσοι τρώνε 100 γραμμάρια σοκολάτα καθημερινά, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό και μάλιστα τα οφέλη δεν αφορούν μόνο τη μαύρη σοκολάτα, αλλά και άλλα είδη, όπως η σοκολάτα γάλακτος που θεωρούνται λιγότερο υγιεινά.
Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει νέα επιστημονική έρευνα που διενεργήθηκε με επικεφαλής τον καθηγητή Φίο Μίιντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν συστηματική αξιολόγηση των ήδη δημοσιευμένων μελετών πάνω στη σχέση σοκολάτας και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι οκτώ μελέτες συνολικά αφορούσαν σχεδόν 158.000 ανθρώπους και κάλυπταν μια περίοδο 12 ετών κατά μέσο όρο. Περίπου το 20% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα, ενώ μεταξύ των υπολοίπων, η μέση ημερήσια κατανάλωση ήταν επτά γραμμάρια και μερικοί έτρωγαν έως και 100 γραμμάρια τη μέρα.
Η ανάλυση έδειξε ότι σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα, εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερη, κινδύνευαν κατά 11% λιγότερο από καρδιαγγειακή νόσο, κατά 25% λιγότερο από θάνατο λόγω καρδιαγγειακού επεισοδίου και κατά 23% λιγότερο από εγκεφαλικό.
H δημοσίευση έγινε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό Heart.