Τη διακοπή κύησης ως… μέθοδο αντισύλληψης φαίνεται ότι προτιμούν οι γυναίκες στην Ελλάδα, ενώ ειδικά για τα έφηβα κορίτσια οι αριθμοί είναι ακόμα πιο ανησυχητικοί. Στοιχεία του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας δείχνουν ότι τουλάχιστον 40.000 εκτρώσεις το χρόνο γίνονται από κορίτσια κάτω των 18 ετών. Έρευνα του Αρεταίειου Νοσοκομείου αποκαλύπτει ότι ένα στα τέσσερα έφηβα κορίτσια που απευθύνηθηκαν σε αυτό αποφασίζει διακοπή κύησης, και μόνο οι μισές ενημερώνουν γι’ αυτό την οικογένειά τους.
Η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στις διακοπές κυήσεων. Το 22% των Ελληνίδων δηλώνει ότι έχει κάνει τουλάχιστον μία τέτοια επέμβαση, ενώ το 10% από αυτές είναι εφηβικής ηλικίας.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο ΑΠΘ Θεοχάρης Ταντανάσης αναφέρει ότι 1 στις 1.000 γυναίκες παρουσιάζει αιμορραγία κατά την επέμβαση ή τις πρώτες ώρες μετά από αυτήν. Το 44% εμφανίζει νευρικές διαταραχές και το 25% επισκέπτεται ψυχίατρο. Στην αυριανή παρουσίαση που θα κάνει στο πλαίσιο του 1ου Σεμιναρίου Ψυχοσωματικής στη Μαιευτική Γυναικολογία που διοργανώνεται από τη Β΄ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ, ο Θεοχάρης Ταντανάσης αναμένεται να εξηγήσει τα αίτια της θλιβερής πρωτιάς. «Σχετίζεται όσο ποτέ με την οικονομική κρίση, την αβεβαιότητα και την αύξηση της ανεργίας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τσαντανάσης: Οι εφηβικές εγκυμοσύνες οφείλονται στην άγνοια, στη λανθασμένη χρήση του χαπιού επείγουσας αντισύλληψης, στις σχέσεις γονιών-παιδιού και στην αδιαφορία της πολιτείας.
Στις ευρωπαϊκές χώρες το αντισυλληπτικό χάπι χρησιμοποιείται από το 22% των γυναικών κατά μέσο όρο, ενώ στην Ελλάδα η χρήση του φτάνει μόλις το 3,2%. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή, οι γονείς που θα έπρεπε να ενημερώσουν τους νέους για θέματα σεξουαλικότητας δεν είναι σε θέση να το κάνουν ή θα προτιμούσαν να το αναλάβει κάποιος άλλος φορέας. «Στην Ελλάδα ο μέσος όρος ηλικίας για την πρώτη σεξουαλική επαφή είναι έως τα 18 για τις μεγάλες πόλεις. Άρα είναι δεδομένη η αναγκαιότητα για πιο συστηματική διαπαιδαγώγηση», καταλήγει.