Ως πίεση προς πάσα κατεύθυνση, αλλά κυρίως ως πίεση προς το Βερολίνο, ερμηνεύει το Μέγαρο Μαξίμου την αποχώρηση της ομάδας του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις. Σε non paper που κυκλοφόρησε επισημαίνεται ότι η Αθήνα επιδιώκει πολιτική λύση η οποία όμως θα σέβεται τις «κόκκινες γραμμές» της.
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται πλέον σε πολιτικό επίπεδο. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Η ελληνική πλευρά επιμένει στην πρότασή της που περιλαμβάνει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δεν προβλέπει καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις αλλά προβλέπει αναδιάρθρωση χρέους, ενώ περιλαμβάνει και ένα ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων. Τα εναπομείναντα θέματα –κατά Μαξίμου– πάνω στα οποία εργάζονται όλες οι πλευρές είναι το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους.
Μαξίμου: Το ΔΝΤ πιέζει με στόχο να εφαρμοστούν σκληρές πολιτικές στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματά του. Έχει εμμονή με το Ασφαλιστικό αλλά τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν το Ταμείο.
Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές αλλά και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς διέψευσαν πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ που ήθελαν μέλη του Brussels Group να έρχονται απόψε στην Αθήνα με σκοπό τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Στο non paper επαναλαμβάνεται ότι οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group έχουν ολοκληρωθεί.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από τη μεριά του, επιχείρησε να αναλάβει… συμφιλιωτικό ρόλο ανάμεσα στην Αθήνα και στο ΔΝΤ. «Πρέπει να βρεθεί μια λύση», είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν ερωτηθείς για το ελληνικό ζήτημα. Σημείωσε δε ότι επικοινώνησε με την Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία βρίσκεται σε διαρκή επαφή, όπως συμβαίνει και με τον Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.