Γεύσεις και αρώματα των αλησμόνητων πατρίδων και μιας άλλης εποχής που μας θυμίζουν πως τίποτα δεν χάνεται και δεν λησμονιέται αν υπάρχουν άνθρωποι που καταπιάνονται συνέχεια με αυτά, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρευρέθηκαν στην τέταρτη εβδομαδιαία θεματική ενότητα του Mount Athos Area Kouzina 2015 με τίτλο «Η Κουζίνα των Αλησμόνητων Πατρίδων». Μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, επιδείξεις τοπικών προϊόντων και μαγειρικών τεχνικών, πιάτα και μενού φερμένα από τη Μικρασία και τον Πόντο αποτέλεσαν τον κύριο κορμό των σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή των Νέων Ρόδων, της Ουρανούπολης και της Αμμουλιανής από την 1η μέχρι και την 7η Ιουνίου.
«Αναδείχθηκε μέσω τεχνικών και δεξιοτήτων η έμπνευση και η γαστρονομική κληρονομιά της Μικράς Ασίας και του Πόντου».
Το γευστικό ταξίδι ξεκίνησε με οικοδέσποινες τις σεφ Ντίνα Νικολάου και Κατερίνα Τζορίδου, οι οποίες παρουσίασαν στο κοινό μαθήματα παραδοσιακών μαγειρικών με θέμα «Ουζομεζέδες Μικρασιάτικοι». Ακολούθησαν παραδοσιακά θαλασσινά πιάτα και αναδείχτηκε η ζαχαροπλαστική των αλησμόνητων πατρίδων, μεταφέροντας τους συμμετέχοντες νοερά στις κουζίνες των νοικοκυρών από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.