Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου στο νομό Λάρισας, σε έναν νομό όπου –αν και οι Πόντιοι αποτελούν μειονότητα– ακόμη και σήμερα μιλιέται η ποντιακή διάλεκτος στα λίγα ποντιακά χωριά, στα ποντιακά σπίτια, οπουδήποτε υπάρχει εστία ποντιακού Ελληνισμού. Με την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, και τη στήριξη των ποντιακών συλλόγων του νομού Λάρισας, μέσα από τα μαθήματα κάναμε μια αξιόλογη προσπάθεια για τη διατήρηση της ποντιακής γλώσσας, την διάδοσή της και για να ενισχύσουμε ακόμη την εξωστρέφεια του ποντιακού πολιτισμού.
Τα μαθήματά μας ήταν ένα ταξίδι γεμάτο νέες γνώσεις και εμπειρίες για όλους μας, ένα ταξίδι μέσα από το οποίο γίναμε σε λίγους μήνες μια μεγάλη ποντιακή οικογένεια. Μέσα από τα μαθήματα ήρθαμε σε επαφή με όλες τις εκφάνσεις του ποντιακού πολιτισμού, μελετώντας πλούσιο περιεχόμενο θεματολογίας. Έτσι, ασχοληθήκαμε με την ποντιακή ιστορία, με την λογοτεχνία, τα ποντιακά τραγούδια και ποιήματα, με τους ποντιακούς χορούς, τα ήθη και έθιμα και όλες τις λαϊκές παραδόσεις.
Στη μελέτη της ποντιακής γλώσσας βοήθησε σημαντικά το εγχειρίδιο διδασκαλίας για ενήλικες που εκδόθηκε από το Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών. Η ολοκλήρωση των μαθημάτων την περασμένη εβδομάδα έγινε με τραγούδια, ποντιακή κουζίνα και φυσικά μουχαπέτ. Στο προτελευταίο μάθημα, με τον υπεύθυνο της χορωδίας του μορφωτικού συλλόγου Αραδοσιβίων είχαμε τη δυνατότητα να μάθουμε να τραγουδάμε σωστά, παραδοσιακά τραγούδια μέσα στην τάξη.
Φυλάξαμε το πιο βιωματικό μας μάθημα για το τέλος, πραγματοποιώντας μονοήμερη εκδρομή στο χωριό Γαλανόβρυση της επαρχίας Ελασσόνας. Εκεί, μας υποδέχτηκαν Πόντιες δεύτερης και τρίτης γενιάς, οι οποίες μας μαγείρεψαν ποντιακά φαγητά. Οι εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν σε όλη την διαδικασία παρασκευής των φαγητών, από το «σαχτάρωμα του σατς» μέχρι το άνοιγμα των φύλλων, το τάνωμα του σορβά καθώς και το ψήσιμο του περέκ και των τσοκαλικλίγων.
Περπατήσαμε στο χωριό και με ξεναγό τον διδάκτωρα κοινωνιολογίας και πρόεδρο του μουσείου Κώστα Σαχινίδη, ξεναγηθήκαμε στο πολιτισμικό κόσμημα του χωριού, το Εθνογραφικό Λαογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων που φιλοξενεί δεκάδες εκθέματα. Στο τέλος της εκδρομής μας στρώσαμε ένα μεγάλο τραπέζι στην πλατεία του χωριού και με τη συνοδεία του λυράρη Θεόδωρου Κυριλλίδη, τραγουδήσαμε και χορέψαμε.
Γεμάτοι θετικές εμπειρίες αισιοδοξούμε πως θα συνεχιστούν τα μαθήματα με το νέο ακαδημαϊκό έτος!
Κείμενο-φωτογραφίες: Παναγιώτα Κυριλλίδου