Ο καιρός είναι μετά τα σκαμπανεβάσματα των τελευταίων ημερών με το μέρος μας πια, καθώς εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, ο ήλιος έχει πλέον εγκατασταθεί και επίσημα στον ουρανό. Ήλιος και θάλασσα πάνε μαζί. Οι βουτιές μας όμως –ιδίως από την πλευρά των γυναικών– απαιτούν… προεργασία που περιλαμβάνει κυρίως αποτρίχωση σε όλο το σώμα προκειμένου η επιδερμίδα να είναι λεία και αψεγάδιαστη.
Ωστόσο, λόγω του ότι η αποτρίχωση με το παραδοσιακό ξυραφάκι προκαλεί συχνά ερεθισμούς και απαιτεί καθημερινή επανάληψη, πολλοί στρέφονται στην τεχνολογία και κυρίως στο λέιζερ για να ξεφορτωθούν την αντιαισθητική τριχοφυΐα.
Ενδείκνυται όμως να κάνουμε λέιζερ όταν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, κι αν ναι, πόσο συχνά;
Την απάντηση μαζί με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες δίνει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος και δρ Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Δούσης, με τον οποίο ήρθε σε επικοινωνία το pontos-news.gr.
«Το λέιζερ μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, εφόσον όμως τηρηθεί μια βασική προϋπόθεση. Το δέρμα είναι απαραίτητο να είναι λευκό χωρίς να έχει εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία και χωρίς να έχει ερεθισμούς, γιατί το λέιζερ απορροφά την ενέργεια του σκούρου χρώματος (τη μελανίνη) κι έτσι ανάλογα με τον τύπο του δέρματος είναι πιθανό να εμφανιστούν δερματικές αντιδράσεις, όπως μελαγχρωματικές κηλίδες και πανάδες. Ως εκ τούτου οτιδήποτε μπορεί να αλλάξει το χρώμα του δέρματος (ακόμη και σολάριουμ ή κρέμες αυτομαυρίσματος) είναι απαγορευτικό αν θέλουμε να υποβληθούμε σε λέιζερ για την αφαίρεση των τριχών».
Ναι στην αποτρίχωση με λέιζερ, αλλά υπό προϋποθέσεις (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέφανος Ραπάνης)
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ατόμων στα οποία απαγορεύεται η επαφή με το λέιζερ, όπως μας αναφέρει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος. Ποιες είναι αυτές;
«Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι περιπτώσεις όσων πάσχουν από παθήσεις που σχετίζονται με φωτοδερματοπάθειες, φωτοαλλεργίες και κάποια αυτοάνοσα νοσήματα του δέρματος, όπως για παράδειγμα ο ερυθηματώδης λύκος και η λεύκη».
Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, πριν από την εφαρμογή λέιζερ για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα εμφανίσουμε κάποια ευαισθησία;
Αυτό συστήνει μεταξύ άλλων ο Δ. Δούσης και συνεχίζει τονίζοντας ότι «σε όλες τις περιπτώσεις απαιτείται οπωσδήποτε η εκτίμηση από κάποιον ειδικό πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια».
Η επόμενη ερώτησή μας αφορά το πόσο διάστημα πρέπει να μεσολαβήσει από τότε που θα υποβληθούμε σε λέιζερ μέχρι τη στιγμή που θα μπορέσουμε να κάνουμε ηλιοθεραπεία.
Αν το δέρμα δεν είναι λευκό, το λέιζερ ενδέχεται να οδηγήσει σε δερματικές αντιδράσεις
«Οι γενικότερες οδηγίες μιλάνε για 1-2 εβδομάδες αργότερα. Ωστόσο αυτό καθορίζεται και εδώ από τον τύπο του δέρματός μας, καθώς μπορεί ένα άσπρο δέρμα που δεν έχει ερεθισμό να εκτεθεί στον ήλιο και μετά από 2-3 μέρες αλλά πάντοτε με προσοχή και χρήση αντηλιακού. Αυτές οι οδηγίες ισχύουν για οποιαδήποτε τεχνολογία αφαίρεσης τριχών».
Και τι συμβαίνει όταν περάσει το καλοκαίρι και λόγω του χρώματος που έχει πάρει το δέρμα μας δεν είναι εφικτό να γίνει αποτρίχωση με λέιζερ;
«Και πάλι εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος διότι υπάρχουν τύποι δέρματος που χάνουν τη μελανίνη σε έναν μήνα και άλλοι σε δυόμισι. Θα πρέπει λοιπόν να παρακολουθούμε την κατάσταση του δέρματός μας, και σε συνεννόηση με τον ειδικό να ενεργούμε ανάλογα».