Το ροζ χάπι, το πρώτο «αφροδισιακό» φάρμακο που στόχο έχει να τονώσει τη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών –γνωστότερο και ως γυναικείο «Βιάγκρα»–, βρίσκεται ένα βήμα προτού… λάβει θέση στα ράφια των φαρμακείων. Η αρμόδια εποπτική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, έπειτα από δύο απορρίψεις της σχετικής αίτησης και μετά από έντονο λόμπινγκ, αναμένεται κατά πλειοψηφία να δώσει την έγκριση για την κυκλοφορία του φαρμάκου.
Η εμπορική ονομασία του ροζ χαπιού, που θα πρέπει να λαμβάνεται μία φορά την ημέρα ανεξάρτητα από το αν η γυναίκα επιθυμεί να κάνει σεξ, είναι «Addyi». Αρχικά αναπτύχθηκε ως αντικαταθλιπτικό από την εταιρεία Boehringer Ingelheim, η οποία πούλησε τα δικαιώματα στην «Sprout Pharmaceuticals» που ετοιμάζεται να το λανσάρει στην αγορά.
Το μπλε χάπι που λαμβάνεται από άνδρες κυκλοφορεί ήδη από το 1998. Η δράση του δεν έχει να κάνει με τον εγκέφαλο – και συνεπώς δεν σχετίζεται με την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας· το «Βιάγκρα» αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στα γεννητικά όργανα, θεραπεύοντας προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Αντίθετα, η γυναικεία εκδοχή του χαπιού περιέχει τη δραστική ουσία φλιμπανσερίνη, η οποία επηρεάζει το επίπεδο ορισμένων ζωτικών χημικών νευροδιαβιαστών στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.
Απευθύνεται σε γυναίκες π.χ. μετά την εμμηνόπαυση, που η μείωση της σεξουαλικής διάθεσής τους δεν οφείλεται σε κάποια νόσο ή σε διαπροσωπικά προβλήματα με τον σύντροφό τους. Η εισηγητική έκθεση υπέρ του φαρμάκου επισημαίνει ότι αυτό θα πρέπει να δίνεται υπό προϋποθέσεις και αφού οι γιατροί ενημερώνουν για τις πιθανές παρενέργειές του.
Πάντως, οι δοκιμές έχουν δείξει ότι η επίδρασή του στη λίμπιντο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ούτε η ίδια για όλες τις γυναίκες. Αυτό είναι το και το βασικό σημείο διαφωνίας ορισμένων οργανώσεων, όπως είναι η PharmedOut, που κατηγορούν την επιρροή των φαρμακοβιομηχανιών στην ιατρική. «Η έγκριση του φαρμάκου θα αποτελέσει το χειρότερο προηγούμενο, καθώς εταιρείες που δαπανούν αρκετά χρήματα μπορούν να υποχρεώσουν την FDA να εγκρίνει άχρηστα ή επικίνδυνα φάρμακα», λένε οι επικριτές.