Μια απλουστευμένη εφαρμογή κινητού τηλεφώνου για την παρακολούθηση και καταγραφή της συμπεριφοράς παιδιών με υπερκινητικότητα και διάσπαση προσοχής θα είναι διαθέσιμη δωρεάν τις επόμενες μέρες στην αγορά των android.
Η καινοτόμος αυτή εφαρμογή (που είναι αποτέλεσμα του ερευνητικού έργου «Διαδικτυακή εφαρμογή για παρακολούθηση του Συνδρόμου Υπερκινητικότητας και Διάσπασης Προσοχής / Web Health Application for ADHD Monitoring – WHAAM») θα προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στον ειδικό γιατρό και στους γονείς μέσα από τη διαμόρφωση σχετικού ιστορικού. Στο ερευνητικό έργο συμμετέχει το Εργαστήριο της Ιατρικής Φυσικής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, με την υποστήριξη της Επιτροπής Ερευνών και με επιστημονικά υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Πληροφορικής και Ιατρικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ Παναγιώτη Μπαμίδη.
Η καινοτόμος εφαρμογή θα προσφέρει πληροφορίες στον ειδικό και στους γονείς μέσω διαμόρφωσης σχετικού ιστορικού
Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η καταλληλότερη θεραπευτική προσέγγιση για τα παιδιά με αυτό το σύνδρομο, καθώς μέσα από τα δεδομένα που θα έχουν καταγράψει γονείς και δάσκαλοι, ο γιατρός θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο ιστορικό της καταγραφής της καθημερινότητας του παιδιού.
Η εφαρμογή διαθέτει πληθώρα επιλογών, σε ένα ειδικό λεξικό για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, μέσα από το οποίο αξιολογείται η καθημερινή συμπεριφορά του παιδιού – όπως για παράδειγμα «χοροπηδά ασταμάτητα», «ξεχνά να κάνει κάτι», «διαταράσσει τη ροή της συζήτησης», «δεν έχει αίσθηση του κινδύνου» κ.ά.
Η εφαρμογή υποστηρίζει τη μεθοδολογία ABC, όπου καταγράφεται το τι προηγήθηκε της συμπεριφοράς αυτής και τι ακολούθησε βοηθώντας κατόπιν τον ειδικό να αξιολογήσει την κατάσταση με την έκδοση αναφορών με αριθμητικά και στατιστικά δεδομένα προτείνοντας ένα πλάνο παρέμβασης για το παιδί (η εφαρμογή υποστηρίζει τις στρατηγικές παρέμβασης μέσω της καταγραφής παρατηρήσεων).
Το ερευνητικό έργο θα παρουσιαστεί αύριο, Τετάρτη 3 Ιουνίου, τις ώρες 11:00-14:00, σε ειδική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ.
- Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα WHAAM: www.whaamproject.eu