Πολύ συχνά αναφέρονται από τους ειδικούς οι βλαβερές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής τόσο στο γραφείο όσο και στο σπίτι. Άλλη μια πρόσφατη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές και να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι επιβάλλεται να αλλάξουμε ριζικά τις σχετικές συνήθειές μας.
Τουλάχιστον δύο ώρες πρέπει να επιδιώκουν να μένουν όρθιοι οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους, όπως προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε από Βρετανούς επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Μπάκλεϊ του Ινστιτούτου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τσέστερ.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 75% του χρόνου εργασίας σε μια δουλειά γραφείου είναι καθιστικός. Από αυτόν τον χρόνο, πάνω από το 50% αφορά παρατεταμένες περιόδους στη διάρκεια των οποίων ο εργαζόμενος παραμένει καθισμένος συνεχώς στην καρέκλα του χωρίς να σηκώνεται καθόλου.
Οι δύο ώρες ορθοστασίας θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και τις τέσσερις, αν ληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες εκ μέρους των εργαζομένων και των εργοδοτών ανέφεραν οι ερευνητές, δίνοντας οδηγίες για το πώς μπορεί να μειωθεί ο χρόνος του καθισιού.
- Ο εργαζόμενος πρέπει να κάνει όσο γίνεται πιο συχνά διαλείμματα και να σηκώνεται για να περπατήσει (από την πλευρά του, ο εργοδότης πρέπει να μην αντιμετωπίζει καχύποπτα κάτι τέτοιο ως τάση για αποφυγή της εργασίας).
- Ο τρόπος δουλειάς να οργανώνεται έτσι ώστε να περιλαμβάνει περιόδους εργασίας σε ορθοστασία (π.χ. να συνεννοείται κανείς διά ζώσης με τους συναδέλφους του στο γραφείο αντί να επικοινωνεί με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ή ορισμένες συσκέψεις να γίνονται στα όρθια).
- Να γίνουν συνήθεια στους χώρους εργασίας τα γραφεία που έχουν σχεδιαστεί με ειδική εργονομία, προκειμένου να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν όρθιοι ή μισο-όρθιοι.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής British Journal of Sports Medicine.