Με ξεκάθαρη την αποφασιστικότητα στα μάτια και στη φωνή της, η Πέλα (Πελαγία) Νικολαΐδη, μία από τις λίγες γυναίκες που καταφέρνουν να ξεχωρίσουν με τις ικανότητές τους στον ανδροκρατούμενο χώρο της ποντιακής μουσικής σκηνής, περνάει το μήνυμα ότι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αποτελεί υπόθεση όλων μας.
Σε κάθε ευκαιρία η 33χρονη σήμερα Πέλα τονίζει ότι συγκινείται σφόδρα όταν σκέφτεται τον Πόντο και τις όσες –πέρα από κάθε λογική– δυσκολίες πέρασαν οι άνθρωποι που βίωσαν τον ξεριζωμό. Παράλληλα δηλώνει περήφανη που η ίδια τραγουδάει κάποια από τα μελοποιημένα αποσπάσματα του συγκινητικού και πασίγνωστου ποιήματος ψυχής του Φίλωνα Κτενίδη «Η καμπάνα του Πόντου» (στο CD που εξέδωσαν η Ιερά Μητρόπολη Δράμας και οι εκδόσεις Κυριακίδη του 2011) και τονίζει ότι όραμά της στο χώρο της μουσικής είναι να συνεχίσει αυτό που πέτυχαν οι αδελφοί Τσαχουρίδη: Να φέρουν την ποντιακή λύρα σε μεγάλους χώρους πολιτισμού.
Με τους αδελφούς Τσαχουρίδη στα παρασκήνια του θεάτρου Παλλάς μετά την παρουσίαση του pontosnews.gr
(από τη σελίδα της Πέλας Νικολαΐδη στο facebook)
«Είμαι αισιόδοξη. Βλέποντας ότι πολλοί νέοι ασχολούνται με την ποντιακή παράδοση, πιστεύω ότι το στοιχείο μας δεν θα σβήσει», τονίζει.
Λιγομίλητο και κλειστό παιδί
Στις 17 Ιουνίου του 1982, στον Ασπρόπυργο Αττικής, γεννήθηκε η Πέλα Νικολαΐδη, δεύτερη από τις τρεις κόρες του πασίγνωστου Πόντιου τραγουδιστή Στάθη Νικολαΐδη και της συζύγου του Σοφίας.
Όπως λέει η ίδια στο pontos-news.gr, μικρή ήταν ιδιαίτερα κλειστό παιδί και σπάνια ακόμα και οι οικείοι της άκουγαν τη φωνή της. «Όποιος με ήξερε μικρή, δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι σήμερα είμαι τραγουδίστρια. Η αλήθεια είναι ότι ούτε κι εγώ το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα ότι ζω από αυτό το επάγγελμα, τη μόνη δουλειά που έχω κάνει στη ζωή μου ως τώρα», αναφέρει η Πέλα, τονίζοντας ότι την συγκινούσαν επαγγέλματα που είχαν να κάνουν με παιδιά, όπως αυτό της νηπιαγωγού. Εκείνο που θυμάται από παιδί η Πέλα, ήταν η συχνή παρουσία κόσμου στο σπίτι τους, τα ποντιακά γλέντια και τα τραγούδια των γονιών της – για αρκετά χρόνια ήταν τραγουδίστρια της ποντιακής σκηνής και η μητέρα της.
Στάθης Νικολαΐδης, Νίκος Ξανθόπουλος, Σοφία Νικολαΐδη
«Άκουγα στο σπίτι τους γονείς μου να κάνουν πρόβες στα τραγούδια τους και αποστήθιζα τα λόγια. Καταλάβαινα ποντιακά, διότι στο σπίτι με τους γονείς και τους παππούδες μου μιλούσαμε ποντιακά. Δυστυχώς, αυτό τώρα έχει αλλάξει. Η καθημερινότητα μας οδήγησε ακόμα και μεταξύ μας να μιλούμε τη νεοελληνική διάλεκτο. Στην οικογένεια πλέον χρησιμοποιούμε μόνο κάποιες φράσεις στα ποντιακά», μας λέει.
Η αναγνώριση
Αν και από έξι ετών τραγουδούσε τα τραγούδια των γονιών της στο σπίτι, ποτέ δεν είχε περάσει από το μυαλό της, όπως η ίδια αναφέρει, η ιδέα να γίνει μέλος της ποντιακής μουσικής σκηνής. Στο τραγούδι βρέθηκε εντελώς τυχαία, αφού και η ίδια δεν ήξερε ότι διέθετε αυτό το ταλέντο.
Το 2000, στα 18 της χρόνια, όταν ο πατέρας της είχε επιστρέψει από τη Βοστώνη των ΗΠΑ, όπου τραγούδησε στο χορό του τοπικού ποντιακού συλλόγου και οι διοργανωτές του ζήτησαν την επόμενη φορά να συμμετάσχει στο χορό τους ως τραγουδίστρια η μεγάλη κόρη του Ανθούλα –η οποία ήδη τραγουδούσε–, η Πέλα μπήκε με την αδελφή της στο στούντιο για να την βοηθήσει στην πρόβα.
«Κάναμε μία ηχογράφηση και εκεί κατάλαβα εγώ, αλλά και οι υπόλοιποι, ότι έχω ταλέντο στο τραγούδι. Από τότε η αδελφή μου, η Ανθούλα, με βοήθησε πάρα πολύ. Μαζί πήγαμε στη Βοστώνη, ήμασταν στην αφίσα του χορού του τοπικού ποντιακού συλλόγου και τραγουδήσαμε μαζί», θυμάται η Πέλα Νικολαΐδη.
Η Πέλα Νικολαΐδη με τον πατέρα της Στάθη και τις αδελφές της Γεύση (Γεσθημανή) και Ανθή
(από τη σελίδα της Πέλας Νικολαΐδη στο facebook)
Ωστόσο, και παρά τη συγκεκριμένη επιτυχία, η Πέλα ακόμα δεν είχε στο μυαλό της να ακολουθήσει το επάγγελμα της τραγουδίστριας. Συνέχισε στον ΟΑΕΔ τις σπουδές της στο σχεδιασμό εσωτερικού χώρου.
Μετά από λίγο καιρό συμμετείχε ως τραγουδίστρια, με δύο τραγούδια, στο CD του γνωστού Πόντιου τραγουδιστή Θεόφιλου Πουταχίδη. «Ήταν τα τραγούδια “Άσπρη σαν περιστέρα” και “’Σ σα ψηλά πουλί μ’ μην πας”. Αυτά τα τραγούδια με σημάδεψαν πολύ, κι από τότε σιγά-σιγά ξεκίνησα τις εμφανίσεις ως τραγουδίστρια. Ήταν όλα πολύ ευνοϊκά για μένα. Με βοήθησε πάρα πολύ η καριέρα του πατέρα μου», λέει η Πέλα.
Η πρώτη της εμφάνιση έγινε στο ποντιακό κέντρο «Μίθριο», στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης, σε ηλικία 21 ετών, και από τότε ακολούθησαν πολλές άλλες εμφανίσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο εξωτερικό σε χορούς ποντιακών συλλόγων (Ρωσία, Σουηδία, ΗΠΑ και πολύ συχνά στη Γερμανία).
Έχει συμμετοχές σε δέκα δίσκους άλλων Πόντιων τραγουδιστών, ενώ τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός της δίσκος με δώδεκα τραγούδια, σε μουσική Μπάμπη Κεμανετζίδη, με τίτλο «’Σ σον όρκο σ’ πώς επίστεψα». Μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που η εταιρεία MINOS EMI έβγαλε CD στα ποντιακά.
«Δεν γνωρίζω καθόλου μουσική, και στις πρώτες εμφανίσεις μου ως τραγουδίστρια είχα πολύ τρακ διότι ένιωθα ότι εκπροσωπώ το όνομα Νικολαΐδης κι αυτό με άγχωνε πάρα πολύ. Τώρα βέβαια έχω συνηθίσει και ξεπέρασα το τρακ», τονίζει η Πέλα, στη μνήμη της οποίας θα μείνουν για πάντα χαραγμένα δύο περιστατικά: Στη Δράμα, μετά από εμφάνισή της, ένας ηλικιωμένος κύριος την πλησίασε, γονάτισε μπροστά της και την προσκυνούσε, κάνοντας την ίδια να νιώθει άβολα, ενώ στην Αριδαία μια κοπελίτσα 14-15 χρονών άρχισε να κλαίει με λυγμούς –προφανώς από χαρά– όταν πλησίασε την Πέλα μαζί με τη μαμά της.
Με τον Δημήτρη Καρασαββίδης, τον Κώστα Αγέρη, τον Αλέξη Παρχαρίδη και τον Χρήστο Παπαδόπουλο
έξω από την Παναγία Σουμελά (από τη σελίδα της Πέλας Νικολαΐδη στο facebook)
Πριν από έναν χρόνο, τον Μάιο του 2014, η Πέλα επισκέφτηκε τον Πόντο μαζί με άλλους καλλιτέχνες, με έξοδα του Δημήτρη Μελισσανίδη και του Γιώργου Ποζίδη.
Ο Χρύσανθος, ο Παυλίδης και ο Καζαντζίδης
Την ανικανοποίητη επιθυμία της να τραγουδήσει με τον μεγάλο Χρύσανθο, αλλά και τον Θεόδωρο Παυλίδη εξέφρασε στο pontosnews.gr η Πέλα, αφού δεν τους πρόλαβε καλλιτεχνικά εν ζωή. Ωστόσο, σήμερα τραγουδάει με τον γιο του Θόδωρου Παυλίδη, Στάθη.
Η ίδια είχε την τύχη να γνωρίσει σε προσωπικές στιγμές και τον τεράστιο Στέλιο Καζαντζίδη, χωρίς να καταλαβαίνει τότε, όντας μικρή σε ηλικία, το καλλιτεχνικό του μέγεθος και τις εκδηλώσεις λατρείας του κόσμου προς το πρόσωπό του.
«Ο Στέλιος Καζαντζίδης ήρθε για επίσκεψη στο σπίτι μας, στο Νέο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης, λίγο πριν βαφτίσει τη μικρή μου αδελφή. Εγώ τότε ήμουν 13 ετών και θυμάμαι την κοσμοσυρροή που είχε συγκεντρωθεί απ’ έξω. Τότε δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω την αξία του Στέλιου Καζαντζίδη και δεν μπορούσα να καταλάβω το τεράστιο πλήθος έξω από το σπίτι μας. Ωστόσο, μου έκανε τεράστια εντύπωση ο πολύ καλός χειρισμός του λόγου από τον Στέλιο Καζαντζίδη. Στα μάτια μου φάνταζε ως πρύτανης στη μόρφωση», τονίζει με χαμόγελο.
Με τον γνωστό ταουλτζή Κώστα Ζώη (από τη σελίδα της Πέλας Νικολαΐδη στο facebook)
Πριν από λίγα χρόνια και για δύο σεζόν η Πέλα Νικολαΐδη δοκίμασε τις ικανότητές της και στο λαϊκό τραγούδι, όμως το απέρριψε για το ποντιακό.
«Με την ενασχόλησή μου με το ποντιακό τραγούδι είμαι υπερευχαριστημένη. Είναι ανδροκρατούμενος ο χώρος, ωστόσο υπάρχουμε κι εμείς οι λίγες γυναίκες. Η αγάπη του κόσμου με οδηγεί στο να μείνω στο χώρο», τονίζει η Πέλα.
Η ίδια δηλώνει ακόμα πολύ αυστηρή με τον εαυτό της και τονίζει ότι όλοι όσοι ασχολούνται με το ποντιακό τραγούδι θα πρέπει να έχουν την ικανότητα να το κάνουν, «ώστε να έχουμε ένα επίπεδο στη μουσική μας. Δεν μ’ αρέσει να μας κοροϊδεύουν οι Έλληνες διαφορετικής καταγωγής όταν δεν βλέπουν κάτι καλό», τόνισε η Πέλα Νικολαΐδη, συμπληρώνοντας ότι «δεν φτάνει μόνο να έχεις καλή φωνή, αλλά πρέπει να είσαι και άνθρωπος. Τα χρήματα αποτελούν αναγκαίο κακό, αλλά αν δεν αγαπάς τη δουλειά και δεν είσαι προσγειωμένος, δεν καταφέρνεις τίποτα».
(Από τη σελίδα της Πέλας Νικολαΐδη στο facebook)
Πριν από λίγο καιρό η Πέλα Νικολαΐδη κυκλοφόρησε ένα live CD και δήλωσε ότι δεν θα βιαστεί για το επόμενο δισκογραφικό της βήμα, διότι θέλει να κάνει αργά αλλά σταθερά βήματα.
Για το καλοκαίρι έχει προγραμματίσει περιοδεία με μουσικές εμφανίσεις σε διάφορα μέρη της Βόρειας Ελλάδας.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης