Οχήματα, τρένα, ακόμα και αεροπλάνα μπορεί να «ευθύνονται» για την παχυσαρκία; Αν πιστέψει κανείς τους Σουηδούς επιστήμονες που ανέλυσαν δεδομένα που αφορούν πάνω από 5.000 ανθρώπους, τότε η απάντηση είναι θετική. Υπεύθυνη, δε, θεωρείται η κορτιζόλη, η ορμόνη που σχετίζεται με το στρες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκόραν Περσάγκεν του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι μένουν ή εργάζονται κοντά σε αυτοκινητόδρομο, σιδηροδρομική γραμμή ή αεροδρόμιο έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν παραπανίσια κιλά και «σαμπρέλα» γύρω από τη μέση.
Από το δείγμα των 5.000 ανθρώπων, σχεδόν δύο στους τρεις (62%) είχαν εκτεθεί σε θόρυβο από το δρόμο έντασης τουλάχιστον 45 ντεσιμπέλ, ένας στους πέντε σε περίπου παρόμοιο θόρυβο από αεροσκάφη, και ένας στους 20 σε θόρυβο από τρένα. Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι υπήρχε σχέση ανάμεσα στην ηχορύπανση και στην περιφέρεια της μέσης, με μια αύξηση 0,21 εκατοστών για κάθε πέντε παραπάνω ντεσιμπέλ θορύβου, γεγονός που ίσχυε κυρίως για τις γυναίκες. Η δε σχέση θορύβου-παχυσαρκίας βρέθηκε να ισχύει για άτομα κάτω των 60 ετών.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το εύρημα που δείχνει ότι μεγαλύτερη «σαμπρέλα» γύρω από τη μέση έχουν εκείνοι που είναι εκτεθειμένοι σε θόρυβο από αεροπλάνα. Επίσης, οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι όσο περισσότερες οι πηγές ηχορύπανσης, τόσο αύξανε ο κίνδυνος για παχυσαρκία στην κοιλιά.
Η εξήγηση που δίνει η μελέτη έχει να κάνει με το στρες που προκαλεί στον οργανισμό η ηχορύπανση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγή της κορτιζόλης, της ορμόνης που όταν είναι σε υψηλά επίπεδα παίζει ρόλο στην εναπόθεση λίπους κυρίως γύρω από τη μέση. Επίσης, ο θόρυβος επηρεάζει τις μεταβολικές και καρδιαγγειακές λειτουργίες, ιδίως εξαιτίας των διαταραχών στον ύπνο που επιδρούν στην όρεξη.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επαγγελματικής και περιβαλλοντικής υγιεινής Occupational and Environmental Medice.