Μετά το πέρας των εκδηλώσεων Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, γεννώνται κάποιες απορίες για τη στάση της επίσημης Πολιτείας.
Την ώρα που οι πλατείες, ανά την Ελλάδα, γέμιζαν με χιλιάδες Πόντιους δεύτερης, τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς, προκειμένου να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους στη μνήμη, και να απαιτήσουν την αναγνώριση της Γενοκτονίας και τη δικαίωση των 353.000 χιλιάδων ψυχών που χάθηκαν στο βωμό των ξένων συμφερόντων και των εγκληματικών σχεδίων του Κεμάλ, τα ΜΜΕ δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να αφιερώσουν ένα λεπτό από το χρόνο τους και να κάνουν ένα, έστω μικρό, σχόλιο για τη σημαντικότητα της ημέρας.
Και, άντε, τα ιδιωτικά ΜΜΕ είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που θεώρησαν ότι το θέμα δεν πουλάει και προτίμησαν να προβάλλουν το ειδύλλιο της τάδε ηθοποιού και τα κιλά που έχασε η Μενεγάκη, μετά τον τοκετό.
Για το μαύρο, σε ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ιστορίας του ελληνικού έθνους, τι έχουν να πουν; Με ποιο δικαίωμα αρνούνται να παράσχουν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες τους σε ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού που πληρώνει για τη λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης και απαιτεί, τουλάχιστον, ίση και δίκαιη μεταχείριση στην ενημέρωση;
Την ώρα που Τούρκοι διανοούμενοι, με κίνδυνο της ζωής τους, έρχονται στην Ελλάδα για να μιλήσουν για τα φρικιαστικά εγκλήματα των Νεότουρκων σε βάρος των Ελλήνων της Ανατολής, οι δικοί μας διανοούμενοι σιωπούν επιδεικτικά ή, στην καλύτερη περίπτωση, υπογράφουν κείμενα συμπαράστασης για τον «συνωστισμό» της Ρεπούση.
Σε όλους αυτούς αρμόζει ο στίχος του Κ. Καβάφη:
Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.
Να σημειωθεί ότι την 19η Μαΐου 2016, με πρωτοβουλία του ακαδημαϊκού Σαΐτ Τσετίνογλου, που ήταν ομιλητής στην εκδήλωση των ποντιακών σωματείων στην Κατερίνη, και άλλων Τούρκων διανοούμενων, θα οργανωθεί στην Άγκυρα εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου!
Δυστυχώς, εκτός από την ελληνική πολιτεία, από την οποία πλέον δεν περιμένουμε πολλά πράγματα, ούτε η ελληνική κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει ότι η ιστορία του ελληνισμού της Ανατολής αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού έθνους. Αυτός είναι και ο λόγος της μη συστράτευσης στον αγώνα για τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και αποκατάσταση της ιστορικής μας μνήμης.
Οι Πόντιοι, σε όλη την ιστορική τους διαδρομή, απέδειξαν ότι ξέρουν να αγωνίζονται στα δύσκολα και να τα καταφέρνουν. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Είναι το χρέος μας απέναντι στην μνήμη, στην ιστορία και στην ανάγκη για ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Γιατί: Οι ζωντανοί απαιτούν σεβασμό, οι νεκροί την αλήθεια!
Χαράλαμπος Αργυρόπουλος,
Αντιπρόεδρος Ένωσης Ποντίων Πιερίας