Πόντος! Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος [στο σχολείο] γνώρισα ένα κομμάτι από τις ρίζες μου και οι υπόλοιποι ένα κομμάτι του ελληνισμού! Γνωρίσαμε τις διατροφικές τους συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμά τους, την ιστορία τους, το μεγαλείο τους!
Καλούμαι λοιπόν να παρουσιάσω και κάτι ακόμη! Ένα πρόσωπο που ξεχωρίζει. Κάποιον ήρωα; Έναν άγιο; Έναν επιστήμονα; Έναν καλλιτέχνη;
Μέσα από την έρευνά μου προσπαθώ να ξεχωρίσω και ψάχνω ανάμεσα σε γυναίκες για αρχή! Μα, ποια να ξεχωρίσω και ποια να αφήσω πίσω; Η γυναίκα-σύζυγος της εποχής που εργαζόταν στο μόχθο, μεγάλωνε παιδιά, γηροκομούσε γονείς και πεθερικά; Η γυναίκα που με την αγάπη για την ελευθερία και τη θυσία αντί του εξευτελισμού που διατρανώθηκε με την αυτοκτονία των 30 νέων κοριτσιών στο Κάστρο του Κιζ-Καλεσί (Κάστρο της Κοπέλας) στην περιοχή της Πάφρας του Δυτικού Πόντου; Ποια απ’ όλες να ξεχωρίσω;
Μετά σκέφτομαι τους άνδρες αυτού του τόπου! Ποιον; Από την Εποχή του Χαλκού εμφανίζονται εκεί κοντά στη Σινώπη, το σθένος τους και η εργατικότητά τους κάνουν τον Πόντο τεράστιο! (Τυχαία αναφέρονται, άραγε, η Αργοναυτική Εκστρατεία στην Κολχίδα, οι περιπέτειες του Οδυσσέα στη χώρα των Κιμμερίων, η τιμωρία του Προμηθέα στον Καύκασο και πολλοί άλλοι ελληνικοί μύθοι;)
Πανέλληνες οι Πόντιοι, ίδρυσαν πολλές αποικίες, εργάστηκαν σκληρά και ανέπτυξαν πλούσια οικονομική δραστηριότητα κατέχοντας θέσεις σε όλους τους κλάδους της επαγγελματικής και πνευματικής ζωής. Αυτός ο πλούτος είναι που έγινε αιτία να υποφέρουν και να βασανιστούν. Πολεμιστές, αγωνιστές. Όμως ποιος μπορεί να αντέξει βλέποντας τον κόπο του να καταστρέφεται, την οικογένειά του να βιάζεται και στη συνέχεια να σκοτώνεται;
Για το τυπικό του θέματος θα σας αναφέρω κάποια πολύ γνωστά πρόσωπα σε όλους μας:
Στη Σινώπη γεννήθηκε ο φιλόσοφος Διογένης ο Κυνικός (413-323 π.Χ.), ο οποίος κοιμότανε σε ένα πιθάρι γιατί πίστευε στη φυσική ζωή.
Η Αμάσεια ήταν η πατρίδα του πατέρα της Γεωγραφίας Στράβωνα (63 π.Χ. – 23 μ.Χ.), του οποίου τα βιβλία δεν ήταν μόνο γεωγραφικά· ήταν και ιστορικά, αφού περιείχαν και λεπτομέρειες από την ιστορία των λαών στις περιοχές που περιόδευε.
Η Τραπεζούντα, τόπος καταγωγής της οικογένειας του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη (1868-1933).
Η Τραπεζούντα ήταν επίσης πατρίδα και του γνωστού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά (1907-1979). Από την περιοχή του Πόντου κατάγονταν και οι αδελφοί Αλέξανδρος Υψηλάντης (1792-1828) και Δημήτριος Υψηλάντης (1793-1832), γνωστοί ήρωες και οι δύο στην Επανάσταση του 1821. Το όνομά τους Υψηλάντης σίγουρα προέρχεται από το όνομα του χωριού καταγωγής τους (Υψηλή), ένα από τα 54 χωριά στην περιοχή του ποταμού Όφη, ανατολικά της Τραπεζούντας.
Ναι λοιπόν, πολλές αναγνωρίσιμες προσωπικότητες, όμως εγώ δεν μπορώ να σταθώ και να αναλύσω καμία πιο πολύ, όχι γιατί τους θεωρώ λίγους –άλλωστε λίγο έως πολύ όλοι τους γνωρίζουμε– αλλά γιατί έχω συγκλονιστεί με τη Γενοκτονία!
Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, όλοι αξίζουν το βλέμμα μας, το θαυμασμό μας, το σεβασμό μας!
Ανδρέας Γκόλφης