Το Κορδελιό ας ήβλεπα ακόμα μια φορά,
και την ψυχή μου θα ’δινα στο Χάρο με χαρά.
Κορυφώθηκε η συγκίνηση καθώς ζωντάνεψαν οι μνήμες από τις διηγήσεις των προγόνων που έζησαν τον ξεριζωμό, μεταξύ των μελών του Συλλόγου Σμυρναίων-Μικρασιατών Ελευθερίου – Νέου Κορδελιού «Αγία Φωτεινή», όταν ο καθηγητής Ιστορίας Περικλής Βακουφάρης ανέφερε
την παραπάνω ρήση, την οποία άκουγε από παιδί ακόμα από γέροντες Μικρασιάτες πρόσφυγες στην περιοχή του Νέου Κορδελιού Θεσσαλονίκης.
O καθηγητής Ιστορίας Περικλής Βακουφάρης και η πρόεδρος του συλλόγου Χριστίνα Σαλμανιώτου
Ως καθηγητής, ο Π. Βακουφάρης τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Ελλάδα αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη της ιστορίας του Κορδελιού της Μικράς Ασίας αλλά και του Νέου Κορδελιού της Θεσσαλονίκης, και τη συνέγραψε σε τρίτομο έργο.
Οι πρόσφυγες δεύτερης, τρίτης, τέταρτης, αλλά και… πέμπτης γενιάς, καθισμένοι δίπλα και κάτω από πολλές παλιές φωτογραφίες του Κορδελιού αλλά και της ζωής των προσφύγων στη νέα πατρίδα, κρέμονταν από τα χείλη του καθηγητή. Οι ηλικιωμένοι ταξίδευαν στις δικές τους αναμνήσεις και οι νεότεροι ρουφούσαν τα λόγια του.
Η εκδήλωση αυτή, που είχε άξονα τη «συνομιλία» ανάμεσα σε νέους και γηραιότερους, έγινε στο πλαίσιο σειράς δράσεων που διοργανώνει ο σύλλογος «Αγία Φωτεινή», με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την ίδρυσή του.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σάββατο 16 Μαΐου, στις 7:30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μεγάλου Αλεξάνδρου 57), με τη διοργάνωση μουσικοχορευτικού δρωμένου το οποίο σχετίζεται με την περιοχή Του Παπά η Σκάλα, από την οποία ήρθαν οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν και δημιούργησαν το Νέο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης.
Το δρώμενο θα παρουσιάζει τη ζωή μιας οικογένειας στου Παπά τη Σκάλα πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς και τη ζωή της μετά από αυτήν, στο Νέο Κορδελιό.
Έκθεση φωτογραφίας
Την Παρασκευή 15 Μαΐου το βράδυ θα ολοκληρωθεί η έκθεση με παλιές φωτογραφίες από τη Σμύρνη, το Κορδελιό, του Παπά τη Σκάλα, αλλά και από το δράμα των προσφύγων καθώς και τη ζωή τους στη νέα πατρίδα, η οποία παρουσιάζεται στο χώρο του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου Νέου Κορδελιού «Αγία Φωτεινή».
Όπως είπε στο pontos-news.gr η πρόεδρος του συλλόγου, Χριστίνα Σαλμανιώτου, την έκθεση φωτογραφίας επισκέπτεται καθημερινά αρκετός κόσμος και κυρίως μαθητές σχολείων.
Σε μία από τις φωτογραφίες, την οποία δείχνει με συγκίνηση ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Αναστάσιος Καράνταγλης, εικονίζονται οι κουρίτες, οι επίπεδες βάρκες που έσωσαν πολλούς Έλληνες κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Λόγω του σχήματός τους δεν βούλιαζαν εύκολα, και πολλοί Έλληνες σώθηκαν περνώντας απέναντι, στα νησιά, με αυτές.
«Να μετονομαστεί η στάση»
Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του ο Π. Βακουφάρης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιστολή που έστειλε στη διοίκηση του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου (με κοινοποίηση στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης), προκειμένου η στάση των λεωφορείων στο γήπεδο της περιοχής να μετονομαστεί σε στάση Πάρκου Σμύρνης, λόγω της γειτνίασής της με το πάρκο.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης