Στη βόρεια πλευρά της Αμάσειας, την στριμωγμένη ανάμεσα στις όχθες του Ίριδος και στο όρος Χαρσενέ, βρίσκονται λαξευμένοι πάνω στο ασβεστολιθικό πέτρωμα οι πέντε περίφημοι βασιλικοί τάφοι των ελληνιστικών χρόνων (3ος αι. π.Χ). Πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό κατάλοιπο της εποχής που η Αμάσεια ήταν η πρωτεύουσα του Μιθριδατικού Βασιλείου του Πόντου. Σύμφωνα με τον Στράβωνα εδώ είναι θαμμένοι οι βασιλείς του κράτους του Πόντου της δυναστείας των Μιθριδατών.
Πριν από λίγο καιρό το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έδωσε στην UNESCO μια λίστα με 62 υποψήφιες προς ένταξη τοποθεσίες στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Από αυτές ο εξειδικευμένος οργανισμός του ΟΗΕ πέρασε στον… επόμενο γύρο τις δέκα. Ο ενδεικτικός κατάλογος που δόθηκε από την UNESCO πίσω στην Τουρκία περιλαμβάνει, εκτός από τους τάφους των βασιλέων του Πόντου, την αρχαία Στρατονίκεια, την Άσπενδο, την περιοχή της Φρυγίας αλλά και την αρμενική εκκλησία του Τιμίου Σταυρού (Άκνταμαρ) στη λίμνη Βαν.
Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ομέρ Τσελίκ διευκρινίζει ότι στον τελικό κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μπορούν να εγγραφούν μόλις δύο: ένα μνημείο φυσικής κληρονομίας και ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. «Εργαζόμαστε για να δούμε ποια θα είναι τα δύο που θα προταθούν για τον τελικό κατάλογο», ανέφερε στο πρακτορείο Anadolu.
Ο δήμαρχος Αμάσειας Τζαφέρ Οζντεμίρ, με τη σειρά του, αποφάσισε να μην αφήσει την τελική επιλογή και τόσο στην… τύχη. Πριν από λίγες μέρες υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Τουρισμού Κεντρικού Πόντου Μεβλούτ Οζέν, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε οι τάφοι των βασιλέων του Πόντου να είναι οι «εκλεκτοί» για τον κατάλογο της UNESCO.