Η μεσογειακή διατροφή που βασίζεται στο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σχετίζεται με την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και του νου των ηλικιωμένων. Αυτό υποστηρίζει νέα ισπανική επιστημονική έρευνα που διενεργήθηκε υπό τον Εμίλιο Ρος του Νοσοκομείου της Βαρκελώνης.
Η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή έγινε σε 447 εθελοντές με μέση ηλικία 67 ετών, που ανήκαν σε ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου λόγω υψηλής πίεσης ή χοληστερίνης. Οι 155 εξ αυτών κατανάλωναν ένα λίτρο έξτρα παρθένου ελαιόλαδου την εβδομάδα, οι 147 αντί για λάδι έτρωγαν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών την ημέρα και οι υπόλοιποι 145 ακολούθησαν τυπική διατροφή με χαμηλά λιπαρά.
Παράλληλα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά από νευροψυχολογικά τεστ στους εθελοντές, έτσι ώστε να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις κάθε δίαιτας.
Επίσης, η συστηματική κατανάλωση ξηρών καρπών φάνηκε να βελτιώνει ειδικότερα την μνήμη. Αντίθετα, όσοι ακολουθούσαν πιστά τη διατροφή με χαμηλά λιπαρά, εμφάνιζαν αισθητή μείωση στις αντίστοιχες λειτουργίες τους σε σχέση με πριν από μια τετραετία. Ωστόσο, η ομάδα των επιστημόνων δήλωσε ότι παρόλο που τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση στο πλαίσιο πιο εκτεταμένης μελέτης.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.