Λίγες μόλις μέρες πριν από την έναρξη των φετινών εξετάσεων των μαθητών για τις Πανελλήνιες και το άγχος κορυφώνεται. Τι μπορούν να κάνουν τόσο οι γονείς όσο και οι ίδιοι οι μαθητές, προκειμένου να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα το άγχος και να βγουν τα παιδιά όσο το δυνατό πιο «αλώβητα» από αυτήν την ψυχοφθόρα διαδικασία;
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου έδωσε πολύτιμες συμβουλές σε γονείς και μαθητές.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
- Να αποφεύγουν τη δημιουργία φασαρίας και εντάσεων αλλά και τις διαρκείς υποδείξεις προς το παιδί, και όταν διαπιστώνουν ότι αυτό είναι πιεσμένο ή αγχωμένο να αφιερώνουν χρόνο στο να το ακούσουν με προσοχή. Και όχι… κηρύγματα.
- Να το προτρέπουν να σκέφτεται θετικά, τονίζοντάς του ότι σε λίγες μέρες οι εξετάσεις θα έχουν τελειώσει και ότι αυτό που μπορεί να κάνει είναι να δώσει απλώς τον καλύτερο εαυτό του.
- Να μην μεταφέρουν στο παιδί το δικό τους άγχος. Να διατηρούν την ψυχραιμία και την ηρεμία τους, καθώς συνήθως οι γονεϊκές προσδοκίες είναι αυτές που αυξάνουν το στρες των παιδιών.
- Να διασφαλίζουν ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς κριτικές ή απαγορεύσεις, παρέχοντας στο παιδί υποστήριξη, συμπαράσταση και –όταν τους ζητηθεί– καθοδήγηση.
Τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά
- Να βρίσκουν χρόνο για να ασχολούνται με ήπιες μορφές άθλησης, όπως το περπάτημα, το τζόγκινγκ και η ποδηλασία.
- Να επιλέγουν την αγαπημένη τους χαλαρωτική μουσική τις ώρες που ξεκουράζονται και απέχουν από το διάβασμα.
- Να βγαίνουν με τους φίλους τους για συζήτηση, καφέ, ή και διασκέδαση άλλου τύπου όπως ένα πάρτι.
Η εξασφάλιση χρόνου για ηρεμία του εγκεφάλου αποφορτίζει και βοηθά στο να απορροφώνται οι αναγκαίες για τις εξετάσεις πληροφορίες.