Μέτρα 14 δισ. ευρώ έχει καταθέσει η κυβέρνηση για να πείσει εταίρους και δανειστές ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το θρίλερ των τελευταίων μηνών.
Τέτοια είναι ο ενιαίος ΦΠΑ στο 16% (ή στο 18%), παρεμβάσεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ (με νέες αντικειμενικές και με αφορολόγητο), έκτακτη εισφορά για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ (άλλοι λένε για 50.000 ευρώ), παροχή 13ης σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια.
- Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 16% ή 18% (με εξαίρεση φάρμακα-βιβλία, που θα παραμείνουν στο 6,5%, και ορισμένα τρόφιμα, που θα παραμείνουν στο 13%).
- Μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις με πολλούς ασφαλισμένους να χάνουν το θεμελιωμένο δικαίωμα που είχαν είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω ενσήμων.
- Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη και πιθανή επέκτασή του στα σκάφη.
- Επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου.
- Επιβολή φόρου 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας κατά την τουριστική περίοδο (1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου).
- Ειδικός φόρος 6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας (π.χ. ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης). Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιθανότατα στα νησιά του Αιγαίου όπου ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
- Υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.