Οι εκδηλώσεις που έγιναν παγκοσμίως από τις ανά τον κόσμο αρμενικές κοινότητες και οργανώσεις, αλλά και από το αρμενικό κράτος, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την έναρξη των σφαγών που οδήγησαν στη Γενοκτονία των Αρμενίων, την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα, ήταν πραγματικά εντυπωσιακές και αξίζουν της προσοχής και της ανάλυσής μας.
Καταρχάς, τις εβδομάδες και τις μέρες που προηγήθηκαν της 24ης Απριλίου υπήρχαν εκατοντάδες ή και χιλιάδες δημοσιεύματα σε μεγάλες εφημερίδες και ιστοσελίδες παγκόσμιας εμβέλειας, γραμμένα από κορυφαίους επιστήμονες και αρθρογράφους, διαμορφωτές της κοινής γνώμης, στο σύνολό τους ενισχυτικά του αγώνα που κάνουν οι Αρμένιοι για τη διεθνοποίηση της γενοκτονίας, με τελικό στόχο την αναγνώριση από το τουρκικό κράτος.
Στη συνέχεια ακολούθησαν κλιμακωτές εκδηλώσεις σε πάρα πολλές χώρες, ενώ στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Ερεβάν, συνέρρευσε πλήθος προσωπικοτήτων και πολιτικών, με πιο εντυπωσιακές τις παρουσίες των Προέδρων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη.
Όσον αφορά την Ελλάδα, το κράτος αντιπροσώπευσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία, παρά την αρνητική στάση που τήρησε η ίδια και το κόμμα της στο θέμα της ποινικοποίησης της σκοπούμενης άρνησης της γενοκτονίας, τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, εκφώνησε έναν εντυπωσιακό λόγο. Όσον αφορά τον οργανωμένο ποντιακό χώρο, το παρών έδωσαν οι Πρόεδροι της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) καθηγητής Γιώργος Παρχαρίδης, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος Τοπαλίδης και του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ και νυν βουλευτής Γιάννης Αντωνιάδης, οι οποίοι πέραν του συμβολισμού που είχε η παρουσία τους στις εκδηλώσεις, έκαναν και σοβαρές επαφές για το συντονισμό του κοινού αγώνα Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων.
Όλα όσα γράφηκαν και συνέβησαν γύρω από τον ευρύτατο κύκλο εκδηλώσεων της επετείου των εκατό χρόνων από της τέλεσης της Γενοκτονίας των Αρμενίων μπορεί να αποτελούν παρελθόν, πλην όμως έχουν αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στη συλλογική μνήμη της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Και πάνω σ’ αυτά τα ίχνη θα πρέπει να σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας Έλληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι, αλλά και όλοι εκείνοι οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες του κόσμου, από όποια χώρα και φυλή κι αν κατάγονται, που θεωρούν ιερή υποχρέωση την οριστική καταδίκη των πολιτικών που οδηγούν σε γενοκτονίες. Ανάμεσα σ’ αυτούς καλούμαστε να συνυπολογίσουμε και τους πολίτες της Τουρκίας, ανάμεσα στους οποίους και οι Κούρδοι, οι οποίοι, παρά τη συμμετοχή ορισμένων κουρδικών φατριών στη γενοκτονία των χριστιανικών λαών της Ανατολής, με πρωτεργάτη το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών, διοργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, ζητώντας δημοσίως από την τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες.
Όσον αφορά τη στάση των κυβερνήσεων και των κρατών, εντύπωση προκαλεί η στάση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και η στάση του Ισραήλ, που αντί να είναι πρωτοπόρος, αρνείται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των χριστιανικών λαών της Ανατολής.
Τέλος, κατά την άποψή μας η σημαντικότερη εξέλιξη του κύκλου των εκδηλώσεων διεθνώς, αποτελεί η ομολογία του Προέδρου της Γερμανίας Γκάουκ περί συνενοχής της Γερμανίας στη γενοκτονία, και η δημόσια συγνώμη.
Μετά από αυτό, όπως αντιλαμβανόμαστε, αφού ο συνένοχος αναγνώρισε το έγκλημα και ζητεί συγνώμη, η δυνατότητα της Τουρκίας να συνεχίσει να αρνείται, περιορίζεται δραστικά.
Ελπίζουμε να έλαβαν το μήνυμα όσοι θεωρούν ιερή υποχρέωση τη συστράτευση για την τελική δικαίωση!
- Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στην εφ. δημοκρατία.