Στις Βρυξέλλες χτυπά σήμερα η καρδιά της Αθήνας. Και αυτό γιατί στο σημερινό Eurogroup (ξεκινά εκτός απροότπου στις 4μ.μ. ώρα Ελλάδας) οι εταίροι και δανειστές θα αποφασίσουν εάν δώσουν το φιλί της ζωής στην Ελλάδα και κατ’επέκταση στην κυβέρνηση Τσίπρα ή όχι.
Το βέβαιο είναι ότι κανείς δεν μιλά για κλείσιμο της συμφωνίας σήμερα, αλλά από τη μια η κυβέρνηση μιλά για ένα ανακοινωθέν που θα μπορέσει να χαλαρώσει τη θηλιά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα φέρουν ανάσα ρευστότητας και από την άλλη οι δανειστές και εταίροι πιστεύουν ότι θα πάρουν στα χέρια τους μια λίστα με μεταρρυθμίσεις (μέτρα) που θα είναι υλοποιήσιμες από την κυβέρνηση.
Οι διαβουλεύσεις πάντως θα συνεχιστούν μέχρι και στο παρά ένα, μια και θα υπάρξει και το ραντεβού Σόιμπλε-Βαρουφάκη λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Και στη… μέση το δημοψήφισμα
Ο πρωθυπουργός έστειλε χθες από το βήμα του κυβερνητικού συμβουλίου διπλό μήνυμα προς τους εταίρους για την ανάγκη να χαλαρώσει η θηλιά της ασφυξίας, αλλά και προς το εσωτερικό του κόμματος ότι η όποια συμφωνία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής. Η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ήταν μαραθώνια, καθώς διήρκεσε πάνω από 7 ώρες.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης υποστήριζε ότι οι δανειστές ζητούν πρόσθετα μέτρα 7-8 δισ. ευρώ, απαίτηση για ανελέητη ασφυξία -όπως είπε- που δεν γίνεται δεκτή από την κυβέρνηση.
Οι αισιόδοξοι πάντως που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 17 δισ. ευρώ, ενώ προτίθεται να υιοθετήσει ενιαίο ΦΠΑ που θα μειώνεται μόνο για κάποια προϊόντα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με δεδομένες τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών αλλά και τις κόκκινες γραμμές τις οποίες έχει θέσει η κυβέρνηση, φουντώνει ξανά η συζήτηση περί δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί με τους εταίρους μια συμφωνία που να είναι συμβατή με το πλαίσιο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.