Όλοι μας έχουμε στα ντουλάπια της κουζίνας μας τροφές που συμβάλλουν στο να ακολουθούμε όσο είναι εφικτό μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Κάποιες από αυτές είναι η βρώμη, το θαλασσινό αλάτι και τα δαμάσκηνα.
Ποιες είναι αυτές οι τροφές;
Ζάχαρη για το λόξιγκα
Στην περίπτωση που μας πιάνει λόξιγκας και επιμένει για αρκετή ώρα, μια κουταλιά ζάχαρη κάτω από τη γλώσσα μας μπορεί να τον σταματήσει. Αυτό οφείλεται στο ότι η γλυκιά αίσθηση που μας προσφέρει η ζάχαρη πυροδοτεί το πνευμονογαστρικό νεύρο –που είναι το μεγαλύτερο κρανιακό νεύρο στο σώμα– και ξεκινώντας από τον εγκέφαλο καταλήγει στο διάφραγμα ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο τις λειτουργίες του στομαχιού.
Δαμάσκηνα για τη δυσκοιλιότητα
Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες που βοηθούν το πεπτικό μας σύστημα. Επίσης, δύο ουσίες που περιέχουν τα δαμάσκηνα λειτουργούν σαν φυσικά καθαρτικά: η σορβιτόλη και η διυδροφαινιλιζατίνη που ενδέχεται μακροπρόθεσμα να αποδειχθούν αποτελεσματικότερα από τα κοινά φάρμακα κατά της δυσκοιλιότητας.
Μήλα για την καούρα
Πρόκειται για ένα φρούτο που αποτελεί πηγή πηκτίνης, μιας διαλυτής φυτικής ίνας η οποία απορροφά τα οξέα του στομάχου. Συγχρόνως περιέχει και δύο είδη οξέων, το μηλικό και το τρυγικό, που εμποδίζουν τα γαστρικά υγρά να ξεφεύγουν από το στομάχι προλαμβάνοντας έτσι την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κουρκουμάς για τις μολύνσεις
Ο κουρκουμάς (ή αλλιώς κιτρινόριζα) έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, κάτι που οφείλεται στο βασικό του συστατικό την κουρκουμίνη. Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η κουρκουμίνη έχει τη δυνατότητα να σταματά τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, οπότε λίγος κουρκουμάς πάνω σε μια επιφανειακή πληγή μπορεί να δράσει ως εναλλακτικό αντιβιοτικό.
Αγγούρι για τα πρησμένα μάτια
Τα αγγούρια αποτελούνται κατά 95% από νερό, προσφέροντας μια ευχάριστη, δροσερή αίσθηση που κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται. Αφήνοντάς τα για 10 μόλις λεπτά πάνω στα μάτια είναι αρκετό για να αναζωογονηθεί η όψη τους στη στιγμή.
Θαλασσινό αλάτι για την ξηροδερμία
Αναμιγνύοντας μια κούπα θαλασσινό αλάτι με μισή κούπα λάδι για μασάζ έχουμε στη διάθεσή μας το ιδανικό υλικό για να κάνουμε απολέπιση σώματος και να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα. Κατά την επάλειψη προσέχουμε να μην χρησιμοποιούμε το μίγμα σε ευαίσθητες περιοχές, όπως το πρόσωπο και το πίσω μέρος των χεριών, προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν ερεθισμούς.
Βρώμη για το έκζεμα
Η αντιφλεγμονώδης δράση της βρώμης οφείλεται στην μεγάλη της περιεκτικότητα σε φυτοχημικά. Αν θέλουμε να ηρεμήσουμε το ερεθισμένο μας δέρμα αρκεί να απλώσουμε στην πάσχουσα περιοχή για περίπου 10 λεπτά βρώμη που έχουμε προηγουμένως αναμίξει με νερό μέχρι να γίνει πολτός.
Τζίντζερ για τους πόνους της περιόδου
Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας, το τζίντζερ (πιπερόριζα) εκτός του ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει συγχρόνως τις φλεγμονές στους μυς. Ένας τέτοιος είναι και η μήτρα από όπου ξεκινούν οι κράμπες κατά την περίοδο, οπότε ίσως και να είναι το ίδιο αποτελεσματικό με ορισμένα παυσίπονα όσον αφορά την καταπολέμηση των πόνων περιόδου. Επίσης, προτείνεται να καταναλώνονται γαλακτοκομικά προϊόντα, αμύγδαλα, μπρόκολο, λαχανικά και σαρδέλες για την αναπλήρωση των επιπέδων ασβεστίου που πέφτουν πριν από την περίοδο.
Κράνμπερι για καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος
Τα κράνμπερι περιέχουν προανθοκυανιδίνες οι οποίες είναι ουσίες που καταπολεμούν προληπτικά τα βακτήρια που ευθύνονται για την εκδήλωση ουρολοίμωξης. Αυτό πιθανώς να οφείλεται στο ότι δεν τους επιτρέπουν να προσκολλώνται στα τοιχώματα της κύστης και άρα μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να προκληθεί η νόσος.