Τη δική τους απάντηση στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές δίνουν κύκλοι του Μαξίμου δείχνοντας προς τη πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πηγές αναφέρουν ότι οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ των δύο είναι αυτές που δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις. «Και υψηλούς κινδύνους», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η διαφορά στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια καθώς κάθε ένας έχει τις δικές του κόκκινες γραμμές. Το ΔΝΤ επιμένει στις μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό και εργασιακά και είναι πιο… χαλαρό στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο», σημειώνουν κύκλοι του Μαξίμου.
Αντίθετα, η Κομισιόν είναι κατηγορηματική στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος ––και συνεπακόλουθα στη μη διαγραφή του χρέους–, και πιο ανεκτική σε ό,τι έχει να κάνει με τις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.
Η Αθήνα διαμηνύει ότι οι ελληνικές προτάσεις έχουν κατατεθεί και ότι ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στο πλαίσιο ενός «έντιμου συμβιβασμού». Δεδομένης όμως της αδυναμίας των θεσμών να τα… βρουν η κυβέρνηση αποφάσισε να μην φέρει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο προτού υπάρξει προοπτική συμφωνίας. Παράλληλα, βάζει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη ημέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου της χώρας στις αγορές στην μετά τον Ιούνιο εποχή.