Συνολική στροφή στη στρατηγική της κάνει πλέον η κυβέρνηση. Βλέποντας ότι πέφτει σε τοίχο απέναντι στους δανειστές, αποφάσισε να ξεχάσει τα περί ενδιάμεσης συμφωνίας και αρχίζει πλέον να μιλά για «συνολική συμφωνία».
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει τον ΕΝΦΙΑ, το πάγωμα της 13ης σύνταξης, αλλά και την έκτακτη εισφορά – και μάλιστα αναδρομικά! Παράλληλα φέρεται να μελετά:
- Επιβολή φόρου (1-5 ευρώ ή 3%-5% επί του κόστους) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία νησιών του Αιγαίου.
- Επιβολή φόρου 3% σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος α΄ κατηγορίας κατά την τουριστική περίοδο (1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου).
- Επιβολή φόρου 6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στο φόρο πολυτελείας (π.χ. ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης), ενδεχομένως σε ολόκληρη τη χώρα.
Σήμερα, πάντως, ξεκίνησαν και πάλι οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, μετά και την πολύωρη σύσκεψη που είχαν χθες βράδυ ο πρωθυπουργός και η Πολιτική Ομάδα Διαπραγμάτευσης, σε ανοικτή γραμμή πάντα και με την Ομάδα Χουλιαράκη που αναμένει νέες οδηγίες στις διαβουλεύσεις.
Μετά την «ενδιάμεση συμφωνία», που είναι πλέον παρελθόν, ούτε και το «έκτακτο Eurogroup» πριν από την 11η Μαΐου είναι εφικτό σενάριο, και τώρα πλέον ελπίζουν σε μια απλή «δήλωση προόδου» έως τις 6 Μαΐου και –ει δυνατόν– μια απόφαση του Eurogroup για να έρθουν χρήματα έως τις 14 Μαΐου.
Άμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον να δώσει στον Μάριο Ντράγκι και στην ΕΚΤ –που συνεδριάζει την Τετάρτη– «πάτημα» για να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μια απόφαση-ανάσα για τη χώρα μας, όπως η έκτακτη αύξηση του ορίου δανεισμού του Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια κατά 2-3 δισ. ευρώ ή η συνέχιση του δανεισμού μέσω του ELA, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης οικονομική ασφυξία μέχρι τα μέσα Μαΐου.
Την κυβέρνηση φαίνεται να αιφνιδίασε ιδιαίτερα η εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το «πάγωμα» του νομοσχεδίου για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η πίεση για επίτευξη συνολικής και όχι «ενδιάμεσης» συμφωνίας για όλα τα ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης.
Τέλος, το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τις συναντήσεις που θα έχει (διαδοχικά, από τις 6 έως και τις 8 Μαΐου) με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον αντιπρόεδρο της γερμανικής κυβέρνησης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν.